Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/PA

Na ruské ambasádě v Argentině se našlo 400 kilogramů kokainu za miliardu korun

Policie v argentinském hlavním městě Buenos Aires zabavila téměř 400 kilogramů kokainu na ruské ambasádě a zatkla několik členů gangu překupníků drog. Informovala o tom argentinská ministryně pro bezpečnost Patricia Bullrichová na tiskové konferenci. Drogy nalezené v přístavbě velvyslanectví by měly v rukou dealerů hodnotu kolem miliardu korun.

„Gang drogových dealerů se pokusil využít služeb ruského diplomatického kurýra tak, aby dostal lodí drogy do Evropy,“ řekla ministryně Bullrichová. Zatýkání se odehrálo už před časem, ale úřady o akci informovaly až teď.

Policie v rámci zatýkání rozjela podle argentinských médií zajímavou léčku. Drogy byly nalezeny v prosinci roku 2016 a policie nahradila kokain moukou. Na zavazadla s moukou pak umístila GPS lokátor, nechala operaci proběhnout a až několik měsíců poté zadržela pět podezřelých. Dva v Argentině a tři v Rusku.

Domnělý šéf drogového gangu však nadále uniká a podle informací, které má policie k dispozici, by se měl ukrývat v Německu, kam byla společně s Ruskem dodávka drog určena.

Kokain pravděpodobně pocházel z Kolumbie nebo z Peru.