Pedofil Hjalti Hauksson (vlevo) a premiér Bjarni Benediktsson

Pedofil Hjalti Hauksson (vlevo) a premiér Bjarni Benediktsson Zdroj: Twitter

Bizarní pád vlády na Islandu: Otec premiéra podpořil odsouzeného pedofila, koalice se rozpadla

Pravděpodobně ještě nikde na světě se nestalo, aby vláda demokratické země padla po tak bizarním důvodu, který se v minulých dnech objevil na Islandu. Malá koaliční strana Björt framtíð (v překladu Zářná budoucnost) opustila kabinet, protože otec premiéra podpořil odsouzeného pedofila Hjaltiho Sigurjóna Haukssona, který 12 let sexuálně zneužíval svoji nezletilou nevlastní dceru a byl za to pravomocně odsouzen. Nové volby by se měly na Islandu podle předsedy vlády Bjarni Benediktssona uskutečnit v listopadu.


Už před časem se v islandských médiích objevily zprávy, že úřady dostaly žádost, která by u pedofila Haukssona, který byl v roce 2004 odsouzen k pěti a půl letům vězení za dlouholeté sexuální zneužívání nezletilé nevlastní dcery, takzvaně „navrátily čest“.

Jedná se o starý islandský systém, který umožňuje bývalým zločincům, aby opět získali jistá občanská práva – mohli se například ucházet o veřejnou funkci, či pracovali jako advokáti. Úřady ale musí jako podklad k takovému rozhodnutí dostat tři doporučující dopisy od osob, jejichž charakter je bez poskvrny.

Veřejnost byla nejdříve zděšena tím, že „obnova cti“ by se měla týkat odsouzeného a pravomocně odsouzeného pedofila. Většina názorů se naopak klonila k tomu, že dostal v minulosti za své zločiny velmi nízký trest. Dceru totiž zneužíval od jejich pěti let věku.

Skutečná bouře nastala, když vláda nejdříve odmítla zveřejnit, kdo doporučující dopis napsal. Ve čtvrtek tento týden se ukázalo, že autorem dopisu je Benedikt Sveinsson, otec premiéra. Předseda vlády přitom o tom věděl už od července. Politické následky na sebe nenechaly čekat ani několik hodin. Vláda se rozpadla.

Islanďané jsou podle webu Reykjavik Grapevine znechuceni tím, že usvědčenému pedofilovi by měla být „navrácena čest“ a tvrdě to odmítají. Pan Sveinsson se sice za dopis tento týden omluvil, ale dodal, že „malé doporučení“ poskytl Haukssonovi jako starému příteli. Tím ale svému synovi vůbec nepomohl. Situaci vlády ještě zhoršil.

Mezitím premiér oznámil, že budou vypsány nové volby a že by se měla připravit i reforma zákona o „navracení cti“, protože podobných lidí jako je pedofil Hauksson, by se tato právní úprava vůbec nikdy neměla týkat.

 

Navíc na Islandu je veřejnost k politikům od hospodářského krachu v roce 2008 mimořádně podezřívavá a je ostražitá k některým jejich krokům.

Volby do místního parlamentu (jmenuje se Alpingi) se i proto konají často mimo obvyklé termíny, protože vlády jsou nestabilní. Volby se konaly v letech 2007, 2009, 2013, 2016 a další čekají ostrovany v listopadu.