Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: scom

Přestalo vás to na světě bavit? Švýcaři uvažují o rozšíření nabídky eutanázie pro zdravé lidi

Švýcarská společnost Exit, která pomáhá odejít ze života smrtelně nemocným, uvažuje o rozšíření nabídky svých asistenčních služeb. Eutanázii by mohla začít na přání vykonávat i starým lidem, které už omrzelo žít. Švýcarsko je jednou z mála zemí, které nestaví asistovanou sebevraždu mimo zákon. Za poslední léta narostl počet žadatelů, jimž bylo u sebevraždy v zemi asistováno, z několika set na více než tisícovku ročně.

Prezident švýcarské lékařské asociace prohlásil, že se komora staví zásadně proti novému nápadu. Jürg Schlup médiím řekl, že se s kolegy obávají, že nápad povede k zvýšení počtu sebevražd starých lidí. Za vysoce problematický považuje také potenciální tlak, který by na seniory mohl být vytvářen z různých stran. Podpořit zdravého člověka, který může šťastně prožít celá další léta, je podle Schlupa z lékařského i morálního hlediska zcela neetické.

Doposud byla služba poskytována především onkologicky nemocným pacientům a lidem trpícím onemocněními centrálního nervového systému. Cesta k eutanazii není však nyní jednoduchá ani pro těžce nemocné. Dotyčný musí před rozhodnutím lékařů projít řadou testů a pohovorů s doktory a psychology. V případě pacientů, kteří aktivní souhlas nemohou vyjádřit sami, je vyžadovaný písemný pokyn příbuzných.

Společnost Exit ustaví v letošním roce komisi složenou z expertů na etiku a právní a teologické otázky. Ta poté rozhodne o přijetí či odmítnutí návrhu. Ve výjimečných případech však v minulosti k asistovaným sebevraždám zdravých lidí již došlo. V roce 2009 tak lékaři například pomohli odejít ze života anglickému dirigentovi Edwardu Downesovi, který sebevraždu vykonal spolu se svou na smrt nemocnou manželkou. Právě tento případ vzbudil první vlnu nevole vůči obdobně extrémnímu přístupu k eutanázii.

Mnohé evropské země na rozdíl od Švýcarska, Belgie nebo Nizozemska zaujímají k eutanázii však stále striktně negativní postoj. Italové letos odmítli udělit výjimku populárnímu dýdžeji Fabianu Antonianimu, který byl od fatální automobilové nehody v roce 2014 zcela paralyzován a slepý. V březnu proto Antoniani za pomoci lidskoprávního aktivisty Marca Cappata odjel do Švýcarska, kde svůj život ukončil. Cappatovi nyní hrozí za asistování při sebevraždě trestní stíhání.

Ve Velké Británii se už delší dobu o „výletech do Švýcarska“ nejen vtipkuje, ale jsou zde také zakládány kluby podporovatelů eutanázie, jejíž členové na setkáních diskutují o možnostech odchodu ze života v Británii nebo přímo plánují své budoucí cesty do Švýcarska. Vážně nemocní Rusové pak například již několik let jezdí podstoupit aktivní eutanázii do Curychu. Nedávno podala žádost o registraci dokonce cestovní agentura, která se má na organizaci cest do alpské země za smrtí specializovat. Zda povolení k činnosti získá, není zatím jasné.

Během 10 dnů zemřu: 17letá dívka podstoupila eutanazii v obýváku! Z posledních slov mrazí >>>