Teroristické útoky v Paříži v listopadu 2015 - ilustrační snímek.

Teroristické útoky v Paříži v listopadu 2015 - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Evropané se bojí i letos velkých teroristických útoků, ve Francii až 81 procent lidí

Ve velkých evropských státech, zejména těch, které mají početné muslimské menšiny, se obyvatelé bojí toho, že teroristé budou útočit i tento rok. Největší obavy panují ve Francii, kde považuje velký atentát za pravděpodobný až 81 procent obyvatel. Skoro sedmdesát procent lidí si to myslí také ve Velké Británii a 60 procent v Německu. Z tohoto důvody se má podle nich do boje proti terorismu zapojit více NATO.

 

Průzkum, zda je v roce 2017 pravděpodobný další velký teroristický útok v jejich zemi, uspořádala koncem minulého roku britská agentura YouGov, která má své pobočky po celém světě. Podle ní si to myslí 81 procent Francouzů, 68 % Britů, 60 % Němců, 59 procent Američanů a 52 procent Švédů. V Dánsku to pak bylo 45 procent, v Norsku o tři procenta méně a ve Finsku pouze 26 %.

Je to podle odborníků reakce na vlnu teroristických útoků vedených islamisty, které loni postihly zejména Francii, Belgii a Německo.

Podle jiného průzkumu agentury YouGov z letošního ledna, by se v boji proti terorismu měla více přímo angažovat Severoatlantická aliance. Dokonce daleko více, než v přípravě na napadení členských států jinou zemí. Myslí si to 20 až 30 procent Britů, Dánů, Němců a Francouzů.

V tomto případě je to podobný postoj, jaký zastává americký prezident Donald Trump, který hovoří o „nových“ výzvách pro NATO a „zastaralé“ Alianci. Tím ovšem naráží právě na její stávající zaměření, jež vězí v minulosti.

Zajímavé současně ale je, že si mnoho obyvatel západních zemí myslí, že svět je nebezpečný a že by mohla hrozit nová světová válka. Za největší hrozbu v tomto směru podle YouGov označují agresivní politiku Ruska.