Velký počet pilotů přiznal ve výzkumu sebevražedné sklony - ilustrační snímek.

Velký počet pilotů přiznal ve výzkumu sebevražedné sklony - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Piloti jsou v těžké depresi, 75 jich přiznalo sebevražedné myšlenky, varuje výzkum

Stovky pilotů komerčních linek jsou v klinické depresi, 75 jich přiznalo, že v uplynulých dvou týdnech mělo sebevražedné myšlenky. Piloti se navíc bojí navštívit lékaře kvůli hrobě odebrání pilotní licence. Vyplývá to z výzkumu harvardské Fakulty pro postgraduální studium veřejného zdraví.

Anonymního výzkumu se zúčastnilo téměř tři a půl tisíce pilotů, téměř dva tisíce z nich zodpovědělo otázky v oblasti duševního zdraví. Výzkum se uskutečnil mezi dubnem a prosincem. Zveřejnění varovných výsledků a analýz výzkumu, který vedl Joseph Allen z Harvardu, přichází jen rok a půl poté, co deprimovaný kopilot německých Germanwings záměrně usmrtil 150 lidí řízeným náletem do francouzských Alp.

Z výsledků vyplynulo, že ze skupiny pilotů, kteří v týdnu před dnem výzkumu seděli v kokpitu a měli zodpovědnost za celý letoun, jich 193 trpí depresí. U dalších 233 pilotů je deprese velmi pravděpodobná. Nejvíce varovný je však počet 75 pilotů, kteří měli v posledních dvou týdnech před výzkumem sebevražedné myšlenky. Tato skupina tvořila 4,1 procenta všech respondentů.

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE NA WEBU E15.CZ >>>