Michelle Obamová

Michelle Obamová Zdroj: Profimedia.cz

Už mě nebaví pozorovat opici na podpatcích, prohlásila šéfka neziskovky o Michelle Obamové

Okres Clay leží v americké Severní Karolíně. Je zajímavý hned z několika důvodů. Důvod první: podle sčítání obyvatel z roku 2010 žije v tomto okrese pouze 2 procenta obyvatel afroamerického původu. Jednou z těch 98 procent bílých je pak šéfka neziskové organizace Pamela Taylorová. Proč je tahle osoba zajímavá?

Odpověď zní, že vůbec nijak. Kromě toho, že Pamela Ramsey Taylorová vedla místní neziskovou organizaci, která má napomáhat rozvoji sociálních služeb v clayském okrese, o ní nikdo až do nedávna vůbec nic nevěděl. Alespoň ne média a americká, a už vůbec ne světová veřejnost. To se teď ale změnilo, když před dvěma dny tato žena umístila na sociální síť Facebook příspěvek, z něhož plyne, že by se ze své funkce měla vytratit a k pohybu po veřejném prostranství využívat výhradně kanalizační systémy.

“Bude tak osvěžující mít v Bílém domě opět elegantní, krásnou a důstojnou první dámu. Už mě unavuje pozorovat tu opici na podpatcích,” uvedla ředitelka Pamela na své sociální síti. Její příspěvek viděly během pár hodin tisíce lidí, protože si jej všimla i média, která se nad ním pohoršují. A co je zajímavější, jejímu příspěvku se zasmála i starostka okresu Beverly Whalingová, které Pamela svým příspěvkem zpříjemnila den.

Záhy poté, co ředitelka označila Michelle Obamovou za opici, která nemá co chodit v Bílém domě v podpatcích, začali spontánně lidé podepisovat petici za odstoupení z funkce Pamely Taylorové.

Status na Facebooku stál ženu místoStatus na Facebooku stál ženu místo|Facebook

Devítitisícový okres se tak stal terčem zájmu: petici během dvou dnů podepsalo na 95 tisíc Američanů. Včera pak úřad učinil prohlášení, že žena již funkci ředitelky v této organizaci nebude vykonávat. Starostka ve své funkci zřejmě zůstane. Organizace, které žena šéfovala, měla částečně přístup i k federálním penězům. Jejím hlavním cílem bylo podpořit v regionu nízkopříjmovou skupinu obyvatelstva a zajišťovat různé sociální služby seniorům.