Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer

Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer Zdroj: ČTK

Rakouské prezidentské fiasko pokračuje: Byly vytištěny učebnice s nezvolenou hlavou státu

To, co se děje kolem letošních prezidentských voleb v Rakousku nemá v demokratické části Evropy obdobu. Nejdříve 1. července Nejvyšší soud zrušil druhé kolo voleb kvůli manipulaci s korespondenčními hlasy. Opakování se mělo konat 2. října, ale to bylo zrušeno kvůli špatně vytištěným obálkám. A teď se objevilo, že byly dokonce vytištěny učebnice, ve kterých byl uveden jako prezident „zelený kandidát“ Alexander Van der Bellen. Přestože nebyl zvolen.

Vydavatelství Trauner Verlag tento týden oznámilo, že netrpělivě v květnu čekalo na výsledky druhého kola voleb, protože potřebovalo vytisknout nové vydání učebnice „Politické vzdělávání a právo“. Po 22. květnu, kdy druhé kolo proběhlo a původně bylo oznámeno, že vyhrál Van der Bellen, bylo 2500 knih skutečně vytištěno.

Jenže následovala ústavní stížnost Svobodné strany Rakouska, za kterou kandidoval Norbert Hofer kvůli manipulaci s obálkami, ve kterých byly korespondenční hlasy. Stížnost byla uznána a opakované kolo voleb bylo nařízeno na 2. října.

Proto vydavatelství Trauner Verlag muselo stáhnout všechny knihy s nesprávně uvedeným prezidentem země. Když ale bylo rozhodnuto, že kvůli špatně vytištěným volebním obálkám se odkládá i opakovaná volba (na 4. prosince), tak zmínka o jménu stávajícího prezidenta Rakouska byla z nové učebnice úplně vyškrtnuta a dílo bude nakonec dodáno bez něj v polovině října.

Dalším problémem pro vídeňskou vládu, konkrétně pro mistra vnitra Wolfganga Sobotku, který za volby zodpovídá, může být zvažovaná žaloba asi 30 různých tiskáren v Evropě kvůli tomu, že Sobotka zadal tisk hlasovacích lístků bez výběrového řízení státní polygrafické společnosti. Technické problémy kolem hlasování podle politologů spíše nahrávají Norbertu Hoferovi, který původně druhé kolo prohrál.

Radost možná ale mají někteří ze 45 600 Rakušanů, kteří mezi 24. dubnem a 4. prosincem dosáhnout 16 let (tak nízký je věkový limit pro možnost účasti na volbách u našich sousedů), kteří budou moci jít poprvé v životě hlasovat.