„Ó, Alláhu, zabij je všechny,“ zpívá chlapec na videu

„Ó, Alláhu, zabij je všechny,“ zpívá chlapec na videu Zdroj: Youtube.com

Syn radikálního muslimského duchovního si na ulici zpíval o vraždění křesťanů

Belgii šokovalo amatérské video, natočené mladým muslimem v ulicích města Verviers, na kterém mladík zpíval v arabštině o vraždění křesťanů. Jak se poté ukázalo, mladíkem je nejspíše syn předního radikálního muslimského duchovního Shaya Alamiho.

Na video upozornila jako první izraelská monitorovací organizace The Middle East Media Research Institute (MEMRI), která ho zveřejnila na stránkách monitorujících islámský extremismus v médiích. Píseň, tedy spíše arabsky zpívaná modlitba k Alláhovi, je výzvou, aby Alláh podpořil islám a muslimy, ponížil a zničil modloslužebníky (tzv. nemuslimy) a zničil křesťany. „Ó, Alláhu, zabij je všechny,“ modlí se nejspíše syn muslimského duchovního.

Podle Théa Franckena, belgického státního sekretáře pro migraci a azyl, je velice pravděpodobné, že jde o syna muslimského duchovního Shaya Alamiho. „Není pochyb o tom, že tento mladý člověk cítí nenávist vůči společnosti, v níž vyrůstal,“ upozornil v belgických médiích Radouane Attiya, orientalista na univerzitě v Lutychu.

Muriel Targnion, primátorka města Verviers, vyzvala úřady, aby zatkly a uvěznily muslimské mladíky dříve, než se své zpívané výhrůžky rozhodnou realizovat v praxi. Státní orgány již zahájily vyšetřování celé věci. Znepokojivé ovšem je, že na projev islámského extremismu upozornila izraelská organizace – a až teprve poté začaly úřady celou věc šetřit. Zdá se tak, že sledování projevů islámského extremismu je v Belgií dost problematické, když na ně musí Izraelci upozorňovat...

Video placeholde
Belgii šokovalo amatérské video, natočené mladým muslimem, • Youtube.com

Otec předpokládaného zpěváka, Shay Alami, je známý muslimský duchovní salafistického směru, který pochází z Maroka. Belgické úřady rozhodly o vyhoštění Alamiho již v roce 2015, ale on i jeho rodina obvinění z náboženského extremismu odmítají a proti vyhoštění se odvolali k správním orgánům. Francouzský islamolog Michael Privot upozornil na webu lalibre.be, že mnohé náboženské projevy Alamiho jsou v rozporu s hodnotami demokracie.