Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/ZUMA

Čína vyhrožuje Austrálii vojenským úderem. Kvůli územnímu sporu v Jihočínském moři

Čínská komunistická vláda se rozhodla vrátit světu úder, který minulý měsíc utrpěla u mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu v souboji o sporné ostrovy v Jihočínském moři. Nejenom, že rozhodnutí soudu rezolutně odmítla a nebude jej respektovat, ale začala některým zemím dokonce vyhrožovat vojenským úderem. Například Austrálii.

Státní noviny Global Times (vychází čínsky a anglicky, věnují se mezinárodním záležitostem a vlastní je Lidový deník, což je oficiální list Čínské komunistické strany) ve svém úvodníku velmi tvrdě napadly Austrálii a pohrozily ji vojenskou akcí. Editorialy v Global Times se považují za oficiální vzkazy pekingské vlády ostatním státům.

V článku s názvem „Papírová kočka“ se říká, že Austrálie by měla dostat lekci, protože podporuje rozhodnutí soudu z Haagu. Pak následuje na stranu Australanů sprška denunciací a nadávek. Nejmenší kontinent je popisován jako země s neslavnou historií, která utlačovala domorodé obyvatele, byla řízena necivilizovanými lidmi a žije v „deliriu“.

Text obsahuje i otevřenou výhrůžku, protože se v něm tvrdí, že v případě, že se Austrálie do sporu otevřeně zapojí, mohla by se „stát ideálním cílem pro čínský úder“. Global Times dodaly, že by se v takovém případě „Čína musela pomstít“. Pak jednu z největších zemí světa Číňané nazvaly „papírovou kočkou“, protože se prý pro ni nehodí ani obvyklý výraz „papírový tygr“.

Australané na tyto výhrůžky reagují zatím s diplomatickým klidem, protože kvůli velké ekonomické spolupráci s Čínou nechtějí spor dál jitřit. Navíc jejich zahraniční politika je nastavena tak, že se nechtějí nechat vmanipulovat do situace, kdy si mají vybírat mezi supervelmocemi, tedy USA a Čínou. V případě sporu v Jihočínském moři ale australská vláda podpořila rozhodnutí mezinárodního soudu v Haagu.

Ten 12. července oznámil, že Čína nemá historický ani ekonomický nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři. Rovněž prohlásil, že říše středu porušila suverénní práva Filipín, které si u soudu stěžovaly. Navíc podle Haagu pekingská vláda nenapravitelně poškodila ekosystém ostrovů, protože tam postavila velkou vojenskou základnu. Peking verdikt odmítl a vyzval Filipíny k návratu k dvoustranným rozhovorům. Varoval pak Spojené státy i ostatní země, aby se držely stranou sporu.