Při útoku v Nice zemřelo 77 lidí, francouzský prezident Hollande viní teroristy.

Při útoku v Nice zemřelo 77 lidí, francouzský prezident Hollande viní teroristy. Zdroj: ČTK

Při útoku v Nice zemřelo 84 lidí, prezident Hollande viní teroristy

Nejméně 84 lidí zemřelo při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Informovaly o tom francouzské úřady, podle nichž je nejméně 20 lidí kriticky zraněno. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

K masakru došlo okolo 22:30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury zabíjelo a zraňovalo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry.

Podle šéfa místní samosprávy měl útočník v autě střelné zbraně a granáty a měl akci dobře připravenou. Než jej policie zlikvidovala, začal střílet do lídí.

"Hrůzný útok opět udeřil na Francii...Jeho teroristický charakter nelze popřít," řekl Hollande v mimořádném televizním vystoupení. "Musíme učinit vše pro boj proti zkáze terorismu," dodal prezident, který se ještě dnes chystá jihofrancouzské pobřežní město navštívit.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a jeho motiv dosud není znám. Došlo k němu osm měsíců poté, co teroristé z organizace Islámský stát zabili v Paříži 130 lidí. Od té doby platí v zemi výjimečný stav, který se dnes prezident Hollande rozhodl prodloužit o další tři měsíce. Pokud návrh schválí parlament, bude platit až do konce října.

Podle policisty citovaného AFP byly u řidiče auta, jehož zastřelila policie, nalezeny doklady patřící 31letému obyvateli Nice s tuniskými kořeny.

Útok odsoudil i americký prezident Barack Obama, který mluvil o "strašlivém, zjevně teroristickém činu". Zároveň nařídil svým úřadům, aby poskytly Francii veškerou potřebnou pomoc.