Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Merkelová riskuje: Dá na uprchlíky 78 miliard euro v příštích 4 letech, to posílí antiimigrační strany

Německá vláda počítá v rozpočtu na příští rok a ve finančním výhledu do roku 2020 s celkem 77,6 miliardami euro na řešení migrační krize. Podrobnosti má kabinet Angely Merkelové zveřejnit příští týden, ale je to daleko více peněz než se předpokládalo. To by mohlo dál posílit populistické, antiimigrační a extrémistické strany, které jsou již dnes na vzestupu.

Konkrétní číslo z rozpočtu související s uprchlickou krizí v Německu zveřejnil v pátek list The Wall Street Journal, který má obvykle v této oblasti velmi dobré informace. S vysokými náklady na řešení migrace se počítalo už mnoho měsíců, ale souhrnné číslo je přesto překvapivě vysoké.

Německé ministerstvo financí do něj totiž započítalo nejenom náklady na sociální dávky pro uprchlíky, ale i řešení problému jejich zaměstnanosti, otázku bydlení, vzdělávání i pomoc některým zemím, odkud migranti přicházejí.

Toho podle The Wall Street Journal ale využijí v nadcházející době a především příští rok v parlamentních volbách antiimigrační, populistické a extrémistické strany. Z nich je nejsilnější momentálně Alternativa pro Německo, která by mohla získat minimálně 10 procent hlasů, ale podle některých odhadů dokonce až 20 procent. Naopak pozice kancléřky Merkelové je v současnosti oslabena, i když to by se mohlo do voleb ještě změnit.

Odpůrci imigrace budou zcela jistě poukazovat na neúnosné finanční zatížení země kvůli transferům pro uprchlíky. Německý federální rozpočet přitom až do roku 2020 počítá s vyrovnaným hospodařením, což je v Evropě unikátní příklad. Většina států EU žije na dluh.

Kromě posilování antiimigračních stran poukázal ve středu německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ve své zprávě, která hodnotila rok 2015, na vzrůstající problém s levicovými, pravicovými a islamistickými extrémisty. Opět to podle něj přímo souvisí s uprchlickou krizí.

Minulý rok vzrostl počet útoků na uprchlická centra, ale i kriminalita v samotných záchytných centrech, kde migranti přechodně pobývají. Současně se zvýšil počet radikálních islamistů v Německu. Těch je podle tajných služeb už přes 10 tisíc, někteří z nich byli naverbováni právě z řad migrantů.