Emil Zátopek při běhu na 5 km na olympijských hrách v Helsinkách

Emil Zátopek při běhu na 5 km na olympijských hrách v Helsinkách Zdroj: Wikimedia Commons / Suomen Urheilumuseo

V adidaskách běhal i Emil Zátopek
V běžeckých botech společnosti Puma, založené Rudolfem Drasslerem, běhá například Usain Bolt
Jesse Owens na stupni vítězů na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936. Gebrüder Dassler. Vyhrál v botech, které ještě vyrobila firma Gebrüder Dassler , kterou společně založili bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi
Adolf Dassler, zakladatel Adidasu
4
Fotogalerie

Adidas a Puma: Příběh bratrů, kteří se rozkmotřili kvůli Hitlerovi

Dvě z nejznámějších sportovních značek, Adidas a Puma, proti sobě stojí nejenom na poli konkurence, ale aktuálně i před německým soudem. Důvodem jsou práva na novou technologii běžeckých bot. Dnes se možná zdá těžko uvěřitelné, že tito rivalové byli původně jednou firmou.

Společnost Gebrüder Dassler založili v roce 1924 na jihu Německa, v bavorském městečku Herzogenaurach nedaleko Norimberku, bratři Adolf (domácky Adi) a Rudolf Dasslerovi. Rodinná firma se na sportovní boty specializovala od samého počátku. Spolupráce bratrů vypadala zkraje ideálně, skvěle se totiž doplňovali. Zatímco starší Adolf, sám vášnivý sportovec, boty navrhoval, mladší Rudolf se staral o obchod. Navzdory krušným začátkům se jim byznys podařilo rozjet tak úspěšně, že už na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 jejich boty nosila většina německého týmu. A věhlas už překročil i hranice, a dokonce Atlantik – startoval v nich i americký sprinter Jesse Owens, tou dobou nejrychlejší muž planety. Vyhrál v nich čtyři zlaté medaile.

Stejně jako vzrůstal úspěch firmy, množily se spory mezi bratry. Hlavním důvodem byl jejich rozdílný přístup k Hitlerově třetí říši, ale možná nejenom to. Spekuluje se o poměru mezi Rudolfem a Adolfovou ženou Käthe.

Během války to byl Adi, který měl pod dohledem původní fabriku a disponoval patenty výroby. Rudolf si založil novou, se stejným sortimentem a umístěnou přímo naproti bratrově továrně. Zaměstnanci si museli vybrat, v jaké ze dvou továren chtějí nadále pokračovat. Poněkud schizofrenní situace skončila až po válce, v roce 1947. Adolf založil Adidas – totiž Adi + první slabika příjmení Dassler. Rudolf se přesunul na druhý břeh řeky Aurach, kde otevřel firmu Ruda, o rok později přejmenovanou na Puma.

Rivalita bratrů pokračovala až do jejich smrti v sedmdesátých letech. Když se například v roce 1954 Rudolf těsně před začátkem mistrovství světa netakticky pohádal se šéfem německého fotbalového klubu, Adolf situace hbitě využil a fotbalisty vybavil svými adidaskami. A slavil úspěch.

V adidaskách startoval i Emil Zátopek při svém triumfu na olympijských hrách v Helsinkách, když zvítězil hned ve třech bězích na vzdálenost 5 km, 10 km a 42 km, stejně jako jeho žena Dana, která zvítězila v hodu oštěpem. Se značkou Puma byla zase v osmdesátých letech spojena například Martina Navrátilová.