Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Západ chce destabilizovat Rusko, tvrdí Putin o Panama Papers

Takzvané Panamské papíry odkryly citlivé informace o vlastnictví vrcholných světových politiků v daňových rájích. Velmi krušné chvíle zažívá kvůli Panama Papers britský premiér Cameron, své musel ke kauze říci i ukrajinský prezident Porošenko. Ne tak Vladimir Putin, který navíc přišel s konspiračním vysvětlením této kauzy: je to akce Západu proti Rusku.

Vladimir Putin podle dosavadních informací v seznamech nefiguruje. V seznamech vlastníků offshorů je ale mnoho jeho loajálních přátel, britský deník Guardian jmenuje například Sergeje Roldugina. “Roldugin neudělal nic špatného,” řekl Putin na tiskové konferenci Petrohradě. “Téměř všechny peníze, které měl v offshorech uloženy, použil na zlepšení kulturního života v Rusku,” uvedl dále Putin na konferenci. Roldugin je mimo jiné známý cellista. Na kontech měl uloženo na 2 miliardy dolarů, do rozvoje kulturního života v Rusku tedy zřejmě investoval velmi intenzivně. “Peníze také utratil za cenné hudební nástroje ze zahraničí, které přivezl do Ruska,” uvedl dále prezident.

 

Putin se na tiskové konferenci také pustil do žurnalistů, kteří Panamské papíry zveřejnili. “Vy novináři moc dobře víte, co informace znamenají, víte, co je to za produkt,” uvedl a dále dodal, že ještě “není vše řečeno”. Zveřejnění Panama Papers je podle Putina dílem americké vlády a jejích špionů. Putinova rétorika jakoby usnula v době studené války.

 

Zajímavé také je, jakým způsobem se pokrytí kauzy věnovala ruská média. Podle serveru TheAtlantic.com totiž nijak zvlášť v noci ze soboty na neděli 3. dubna, kdy téměř všechny světové servery přidávaly na své stránky informace o Panamských papírech, ruskou oficiální agenturu TASS i státem kontrolovaná média zaujal mnohem více dopingový skandál v Londýně. Že by kauza otřásla Putinovým postavením, to zřejmě vůbec nehrozí.