Věznice Santo Stefano

Věznice Santo Stefano Zdroj: Gaúcho (CC BY-SA 3.0)

To je naučí! Italský premiér chce rezervovat slavné vězení pro bruselské byrokraty

Malý opuštěný ostrůvek Santo Stefano v Tyrhénském moři byl po staletí něco jako italský Alcatraz. Ve zdejším mohutném vězení pykali od roku 1797 do roku 1965 disidenti, anarchisté, mafiáni, antifašisté i nejhorší zločinci. Italský premiér Matteo Renzi by chtěl ale nechat budovu opravit a proměnit ji ve vzdělávací středisko pro budoucí „evropskou elitu“ – pro poslance Evropského parlamentu, byrokraty z Bruselu či vědce.

Když turisté zavítají na dnes neobydlený ostrov, najdou nápisy jako: „Je to místo mučení, je to místo pokání.“ Renzi si ale myslí, že je to naprosto ideální prostor pro vzdělávání mladších Evropanů. Za jeho záměrem ale spíše stojí revitalizace místa, na kterou by výrazně přispěla z fondů Evropská unie. Ostrov byl totiž v roce 2012 nabízen k prodeji (bez budovy vězení) za 20 milionů eur, ale nikdo si ho nekoupil. Současný záměr italského premiéra popisuje web politico.com.

Renzi slíbil přispět 80 miliony eur (přes 2,1 miliardy korun) na proměnu věznice v „evropskou školu“. Prý to pomůže jeho zemi i celému kontinentu. Samozřejmě se pak se počítá s tím, že na provoz bude přispívat celá Evropa.

Italský premiér pojal poměrně odvážnou ideu, že když se v budoucnosti vytvoří „chytrá a energická“ skupina úředníků EU, lépe se vypořádají s problémy, které unii pronásledují. Kritici jeho záměru poukazují na to, že eurobyrokracie v posledních dvaceti letech naopak dusí rychlejší rozvoj Unie a brání mu regulacemi a omezeními.

Matteo Renzi, jehož země se potýká s poměrně vážnými hospodářskými problémy, ale tvrdí, že „Evropa se změnila v pouhý soubor čísel a nejrůznějších parametrů“ a že mizí „původní evropský sen“. Ten by podle něj mohl být vzkříšen na opuštěném ostrově Santo Stefano, kde byl dlouho dobu italský Alcatraz.