Farmář.

Farmář. Zdroj: Marek Podhora/MAFRA/Profimedia

600 francouzských farmářů spáchá každý rok sebevraždu. Podle odborníků je zabíjí nejistota jejich práce

Třetím nejčastějším důvodem úmrtí farmářů ve Francii je sebevražda, hned po rakovině a srdečních onemocněních. Míra sebevražd je dokonce u francouzských zemědělců až o 20 procent vyšší, než je to u celkové populace. Podle lékařů a zemědělských aktivistů to souvisí především s nejistotou, která v tomto odvětví podnikání panuje.

V Evropě je přitom francouzský zemědělec téměř ztotožněn s velkými dotacemi od Evropské unie. Podle místních odborníků ale není situace těchto lidí nijak jednoduchá. Informoval o tom web thelocal.fr.

Bývalý farmář Jacques Jeffredo, který se v posledních letech věnuje fenoménu sebevražd u francouzských zemědělců, tvrdí, že velkým problém je i to, že oficiální čísla ještě nemusí postihovat celou šíři problému. „Část úmrtí není vykazována jako sebevraždy, i když podle všeho se o ně jedná,“ tvrdil pro televizi BFM Jeffredo.

Oblastí s nejvyšší mírou sebevražd u farmářů je ve Francii Bretaň.

Francouzští zemědělci pomocí blokád silnic ostatně protestovali i v posledních dnech. Tentokráte proti pořád se snižujícím výkupním cenám svých plodin.

„Když každé ráno vstáváte s vědomím, že každý týden musíte pracovat kolem 80 hodin a v podstatě z toho i tak nevyžijete, je to skutečné mučení,“ svěřil se stejné televizi i Louis Ganay (35), který má osobní zkušenosti s velkými depresemi ze své práce. „V roce 2014 jsem se dostal do velkých finančních problémů a skutečně jsem uvažoval o sebevraždě,“ tvrdí Ganay. Nakonec se ale dohodl s bankou na odkladu splátek svého dluhu, svěřil se o svých problémech na internetu a několik lidí mu pak pomohlo.

Kromě problému s farmáři je ale i celková míra sebevražd ve Francii vysoko nad evropským průměrem. Podobně jako ve většině zemí světa, i zde daleko více sebevražd spáchají muži než ženy.