DJ Khaled: Motivační řečník věku Snapchatu.

DJ Khaled: Motivační řečník věku Snapchatu. Zdroj: Profimedia.cz

Muslimský DJ Khaled je váš nový Komenský: Následujte jeho 5 zásadních klíčů k úspěchu

Svého času si říkal Arab Attack (Arabský útok), ale když to pak dvě letadla vzala čelně do budov Světového obchodního centra, přejmenoval se na něco méně výbušného. Na scéně je už celé roky, ale teprve teď se stal DJ Khaled globální celebritou: v podstatě díky tomu, že rád mluví do mobilu.

DJ Khaled se narodil palestinským rodičům v New Orleans (tenkrát mu ale ještě neříkali „DJ“, ale „Khaled Mohamed Khaled“), stal se moderátorem jednoho rádia v Miami a natočil sedm hip-hopových alb. Nic z toho mu ale nepřineslo ani šrapnel úspěchu, který nyní slaví jako internetový motivační guru. Motivačním řečníkem je dnes už skoro každý – pryč jsou časy exkluzivity niterných přednášek Eckharta Tooleho a exaltovaných proslovů Tonyho Robbinse: dnes si pustíte youtuberský kanál maníka, který hraje Uncharted, a za půl hodiny posloucháte jeho motivační proslov (o tom, jak žít život, abyste mohli hrát také Uncharted a dělat motivační proslovy).

 

Stejně jako youtubeři na to šel DJ Khaled od lesa a stal se motivačním řečníkem, aniž by pro to musel nutně poskládat dvě složité věty v řadě za sebou (nebo napsat jedinou motivační knížku). Kašlat na to, DJ Khaled pro vás má rady do života a nenechá stát nic v cestě tomu, aby z vás udělal úspěšné pokořitele všech životních výzev! Stačilo pár klipů v mobilní aplikaci Snapchat, které se rozšířily na Vine a YouTube – a začal se psát věk motivačního evangelia DJ Khaleda, které v současné době otřásá internetem a přináší mu miliony věrných (na Snapchatu je jako djkhaled305).

 

1. A další!

„Another one“ (čili „a další“) je Khaledova zásadní mantra. Dosáhneš-li v životě jednoho úspěchu, hned přeskoč na další! Ať už je tím úspěchem tvé první vydané hudební album; nebo dívka sbalená v kavárně; nebo klik, dřep či shyb. Řekni si: „a další!“ A budeš sklízet úspěch jak rapující kombajn.

 

2. Zásadní klíč k úspěchu

„Major key to success“ je označení lekcí, které jsou pro DJ Khaleda ještě důležitější než ty všechny ostatní důležité. Jakmile od něj uslyšíte tuhle frázi, je načase zpozornět. A pak to přijde: „Manikůra a pedikůra. Jednou týdně. Zásadní klíč k úspěchu.“

„Klíč k úspěchu je používat správné mýdlo!“ „Nepoužívám kolínskou. Kokosové máslo, to je klíč.“

 

3. Žehnej, brácho

Frází „bless up“ se DJ Khaled obrací k víře; byť své vyznání bere dost benevolentně. V rozhovoru s Larrym Kingem řekl, že je sice oddaným muslimem, který se modlí desetkrát denně, ale mohl by „tomu dát víc“ (například se nezříká alkoholu, píše Wikipedie). (Když pak King narazil na ironii toho, že on sám je Žid, Khaled Palestinec, sedí si tu a v pohodě si povídají, zatímco jejich příbuzní na sebe o pár kilometrů dál házejí rakety, Khaled se projevil hlavně jako oddaný hip-hoper: „Sedím tady s tebou a nemáme problém. Já respektuju tebe, ty respektuješ mě, a tak by to v životě mělo být. Jestli mi jako rozumíš. Svět potřebuje víc takových, jako jsem já, co řeknou: Yo, dáme sťuka, něco vykoumáme.“

Takže „žehnej“ - za cokoliv a komukoliv – a bude ti přáno. To je přece sympatická lekce, ne? „Abys uspěl, musíš věřit. Když věříš, tak uspěješ.“

 

4. Nedej na ně!

„Nechtějí, abychom jedli snídani,“ varuje DJ Khaled. „Nechtějí, abys vyhrál. Nechtějí, abys měl desku číslo 1 v celé zemi. Nechtějí, abys cvičil.“ Dokonce ani nechtějí, abys „otevřel dveře“. „Nechtějí, abys byl šťastný, nechtějí, aby sis užil oběd... No, já si ho teda užiju, tady máme kuřátko...“ DJ Khaled ví, jak na ně, na ty parchanty, na ty, co tě chtějí stáhnout dolů, na tyhle... Moment, kdo že to je, ti, co mu nepřejí a co přinášejí negativní energii do jeho pozitivních vln?

„Jsou to ti, co přinášejí negativní energii do mých pozitivních vln,“ vysvětlil jednou. Jako by to mohlo být ještě jasnější!

 

5. My nejvíc

Poslední veřejně tajnou ingrediencí hyperúspěchu je podle DJ Khaleda říkat si: „We The Best“. My nejvíc. Jmenuje se tak i jeho první deska - následovaná dalšími, které se také čtou jako motivační průvodce: We Global (My světoví), Victory (Vítězství), We the Best Forever (My nejvíc navždy), Kiss the Ring (Polib prsten), Suffering from Success (Utrpení z úspěchu), I Changed a Lot (Hodně jsem - se? - změnil). Teď už jen, aby si DJ Khaled založil nějaký My-nejvíc-shop, vydělal na tom pořádné peníze a stal se tak ještě megaúspěšnější... Aha, on už to udělal. Udělejte to samé! To je klíč k úspěchu. Vy nejvíc!