6) Pálka

6) Pálka Zdroj: Tom Jamieson

Extremisté v Praze rozjeli spolek domobrany. Už druhý po Děčíně

Česko se může pochlubit již druhým spolkem dobrovolných ochránců veřejného pořádku, takzvané domobrany. Po Tyršově praporu z Děčína se nyní na scéně objevila nová skupina s  názvem Defenso Patriam (Obrana vlasti), kterou vede zaměstnanec a současně přednášející na České zemědělské univerzitě v Praze David Buchtela. Upozornily na to v pátek Lidové noviny.

Obě sdružení mají blízko k extrémní pravici. Ostatně sám Buchtela byl zakládajícím členem a následně i předsedou místního sdružení krajně pravicové strany Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Právě té strany, která v době největších obav z uprchlické krize vyzývala k odmítání pomoci uprchlíkům a současně k zakládání domobran, jež považuje za hlavní obranný prostředek proti rostoucímu přílivu uprchlíků z Afriky a Blízkého východu.

„Policie ČR ani Armáda ČR nemají v současnosti dostatečné kapacity k tomu, aby účinně, a především plošně dokázaly čelit vzniklému nebezpečí na větším území státu. Organizace vzniku a výcviku Národní domobrany ČR je proto jedinou skutečnou možností, jak mohou občané zajistit relativní bezpečí, ochranu zdraví a životů sobě, svým blízkým a spoluobčanům v daném regionu, dojde-li ke vzniku krizové situace,“ vysvětlují extremisté své pohnutky na svém webu.

I když to vypadá, že do budoucna by tato milice mohla představovat bezpečnostní hrozbu pro stát, jedná se o nicotnost ve srovnání s podobnou aktivitou bývalých vojáků.

Jejich iniciativa s názvem Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO vznikla letos v lednu ze stejnojmenné skupiny na sociální síti a s domobranou ji, přes všechny politické odlišnosti, spojuje snaha vzít zákon (nebo spíš jeho osobité pojetí) do svých rukou, pochopitelně patřičně vyzbrojených.

Na rozdíl od členů „domobrany“, kteří pocházejí z různých sociálních a společenských vrstev, mají všichni „českoslovenští záložáci“ společnou líheň – socialistickou armádu, která je vycvičila. Tento fakt, stejně jako veřejně proklamované nepřátelství k demokracii, z bývalých vojáků činí riziko mnohem závažnější.