Kanadský premiér, liberál Justin Trudeau

Kanadský premiér, liberál Justin Trudeau Zdroj: ČTK/ABACA/Chartrand Fred

Kanaďané uprchlíky nechtějí, ale vláda se na průzkumy neohlíží a přijme je

Kanadský ministr zahraničí Stéphane Dion odmítl brát jako argument proti migrační politice vlády výsledek čerstvého průzkumu veřejného mínění. Až 73 procent občanů osmimilionové kanadské provincie Quebec nesouhlasí se záměrem federální vlády přijmout 25.000 syrských uprchlíků. Dion řekl, že plán, který počítá s přijetím Syřanů do 1. ledna 2016, bude vláda i nadále prosazovat.

Kanada má po říjnových volbách vládu liberálů. Agentura Leger provedla průzkum v druhé nejlidnatější provincii a zjistila, že 73 procent Quebečanů se obává, že přijetí tak velké skupiny Syřanů zvýší hrozbu útoku. Pro 60 procent dotázaných je nepřijatelné, aby země přijala tak vysoký počet Syřanů.

"Neviděl jsem ten průzkum, ale jeden jsme měli nedávno, totiž volby. Přijali jsme jasný závazek," řekl Dion. V Kanadě je podle něj dostatek organizací, které jsou připraveny s přijetím Syřanů pomoci. Také premiér Justin Trudeau v úterý prohlásil, že si za plánem stojí.

Americký Bílý dům má problémy s prosazením svého záměru přijmout příští rok v USA 10.000 syrských uprchlíků. Proti jsou zejména republikáni, kteří se chystají záměr zablokovat zákonem, který bude požadovat větší záruky pro výběr uprchlíků. Prezident Barack Obama se domnívá, že uprchlíci jsou už teď vybíráni do USA velmi pečlivě. Od roku 2011, kdy začala syrská válka, jich tam bylo přijato přes 2000, v Kanadě zhruba o tisíc více.