Jaromír Bosák

Jaromír Bosák Zdroj: Profimedia.cz

JAROMÍR BOSÁK: Islamisté mohli v Paříži provést „generálku“ na fotbalové EURO

Mluvit o sportu, konkrétně o fotbale, ve světle tragédie, která se během páteční noci a sobotního rána odehrála v Paříži, může vypadat jako velmi nemístné. Ale útoky teroristů mají právě s fotbalem mnoho společného. Do jisté míry lze mluvit o zkoušce toho, co by zřejmě chtěli islámští fanatici provést v průběhu blížícího se evropského šampionátu ve Francii.

Pro ně jde o dokonalou příležitost upozornit na sebe těmi nejkrutějšími činy. Pozornost médií, přítomnost tisíců novinářů a stovek štábů, zároveň se do Francie chystali a snad ještě chystají statisíce fotbalových turistů – ideální stav pro plánovače hromadné vraždy. Do startu fotbalového svátku chybí sedm měsíců, což i z hlediska bezpečnostního je zatraceně krátká doba.

Ne náhodou byl původním cílem atentátníků opásaných výbušninami Stade de France, na němž se zrovna hrál očekáváný zápas mezi domácí Francií a Německem. Mimochodem, německá výprava musela v noci před utkáním na krátkou dobu opustit hotel, protože anonymní telefonát oznámil uložení bomby v hotelového komplexu, což se nakonec neprokázalo.

Zabít co nejvíc diváků, vyvolat paniku, v níž budou další ušlapáni, rozpoutat chaos mezi osmdesáti tisíci na tribunách, to je to, oč pachatelé usilovali. Na stadion se naštěstí nedostali a odpálili se mimo něj, jinak mohlo jít doslova o apokalypsu.

Těžko odhadovat, co čeká Francii během evropského šampionátu příští léto. Jak bude zajištěna bezpečnost mužstev, fanoušků i obyvatel francouzských měst?  Nejde jen o to, zamezit vstupu teroristů na stadiony, ale i v jejich okolí se budou shromažďovat desítky tisíc lidí.

Kolikastupňovou kontrolu budou muset pořadatelé zavést? A kde bude začínat? Tři kilometry před stadionem? Pět? Budou všechna nádraží i vchody do metra připomínat letištní kontroly? Bude vstup do hlediště povolen jen v tričku bez jakéhokoliv zavazadla? Budou centra měst hermeticky uzavřena ? A je v tuto chvíli zaručeno, že nějaké výbušné systémy už nejsou ukryty někde v areálech samotných stadionů, na nichž se mají hrát jednotlivá utkání mistrovství Evropy?

Jedna otázka stíhá druhou. S odpověďmi je to horší…