Stockholmský Karolinský institut oznámil vítěze Nobelovy ceny za lékařství

Stockholmský Karolinský institut oznámil vítěze Nobelovy ceny za lékařství Zdroj: ČTK

Nobelovu cenu za lékařství získali tři parazitologové

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali irský vědec působící v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výzkum hlístic a Číňanka Tchu Jou-jou za výzkum přispívající k léčbě malárie. Jména laureátů dnes oznámil stockholmský Karolinský institut.

"Letošní laureáti vyvinuli způsoby léčby, které znamenaly revoluci v léčení jedněch z nejničivějších parazitických chorob," uvedl Karolinský institut v prohlášení.

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 327 vědců, z nich 57 vůbec poprvé.

Cenu za fyziologii a lékařství obdrželo dosud celkem 207 vědců a lékařů, z toho 11 žen. První ženskou nositelkou se v roce 1947 stala pražská rodačka Gerty Coriová, která ocenění dostala spolu se svým manželem.

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (více než 23 milionů Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.