Anders Breivik

Anders Breivik Zdroj: profimedia.cz

Švédka posílá masovému vrahovi Breivikovi každý týden milostný dopis. Je jich už 150

Oslovuje ho důvěrně Andersi, posílá mu dopis každý týden a slibuje, že na něj bude čekat. Takový příběh není v životě nijak neobvyklý - jen v případě této Švédky patří její srdce masovému vrahovi Andersovi Behringovi Breivikovi, který v roce 2011 chladnokrevně zabil 77 lidí na norském ostrově Utøya. Breivik byl za své činy odsouzen na 21 let, s následnou možností prodloužení trestu.

Viktoria (toto jméno není podle médií pravé, protože žena nechce prozradit svoji pravou totožnost), jejíž příběh popsal web thelocal.no, říká, že se s Breivikem se poprvé setkala on-line při hraní videoher. Poté však zmizel z jejího života a spojení obnovili až v roce 2012, kdy už byl za mřížemi.

Po zjištění, s kým si to Viktorie píše, s ní ale ukončilo mnoho lidí z jejího okolí jakékoliv vztahy. Například její sestra a několik přátel už s ní nechtějí mít nic společného. Jak se ale zdá, nic nemůže donutit Viktorii, aby Breivika zavrhla. Podle jejich vlastních slov ji „každým dnem chybí víc a víc“.

Podle agentury AFP Švédka napsala vrahovi kolem 150 dopisů a občas mu pošle i malý dárek. Od něj ale dostala jen dva dopisy, mnohé další byly zablokovány vězeňskou službou. Celkem prý Breivik zatím obdržel do vězení přes 800 dopisů.

Viktorie není sama, kdo posílá Breivikovi milostné dopisy. Fenomén žen toužících po masových vrazích je poměrně rozšířený a odborníci mu říkají „hybristofilie“, tedy když někoho sexuálně vzrušuje zločin. Breivik dostal mnoho dopisů právě od svých ctitelek.

Podobné dopisy dostává i jiný mediálně známý masový vrah, Američan Charles Manson, a další zločinci.

Podle Sheily Isenbergové, autorky knihy Women Who Love Men Who Kill (Ženy, které milují vrahy), byla většina obdivovatelek masových vrahů zneužívána v dětství jejich otci nebo jinými muži. „Vrah ve vězení nepředstavuje pro ctitelku žádné nebezpečí. Ona má vztah pevně pod kontrolou, což je velký rozdíl proti předchozímu vztahu, ve kterém byla žena často zneužívána. Dalším faktorem je, že tato romance musí zůstat utajená před okolím. Tím roste intenzita celé akce,“ říká pro thelocal.no Isenbergová.