Lessingová na fotografii z roku 2007.

Lessingová na fotografii z roku 2007. Zdroj: čtk

Británií otřásá skandál, nositelka Nobelovy ceny Lessingová byla 21 let hlídaná tajnou službou

Informace vyplývá z dokumentů, které dnes zveřejnil britský Národní archiv. Spisovatelka byla v hledáčku tajných služeb kvůli krajně levicovým názorům i kvůli odporu k rasismu a kolonialismu, informovala agentura Reuters.

Britští špióni v letech 1943 až 1964 odposlouchávali telefonáty Doris Lessingové, monitorovali její korespondenci a sledovali ji i na cestách. Její sympatie ke komunistické ideologii podle tehdejšího názoru pracovníků tajné služby MI5 hraničily s fanatismem. Ve svých zprávách kritizovali také její údajně „nezodpovědné výroky“ týkající se britského vykořisťování kolonií.

Lessingová se narodila v roce 1919 v dnešním Íránu a vyrůstala v britské kolonii Jižní Rhodésie, dnešním Zimbabwe. Během druhé světové války vstoupila do komunistické strany, kterou opustila až v roce 1956 na protest proti vpádu sovětských vojsk do Maďarska. V roce 2007 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Zemřela před dvěma lety ve věku 94 let. Na sklonku života uvedla Lessingová ke svému členství v komunistické straně: „Nechápu, jak jsem mohla být tak naivní.“