Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Muslimům je potřeba pomoci v reformě islámu, tvrdí nizozemská politička

Velmi neotřele se rozhodla k problému islamizace Evropy a islámského extremismu postavit odpadlice od islámu a bývalá nizozemská politička somálského původu Ayaan Hirsi Aliová. Ta ve své nejnovější knize s názvem Heretic (Kacíř) vybízí muslimy k reformaci islámu po vzoru protestantské reformace z 16. století.

Podle Aliové je potřeba nabídnout 1,6 miliardě muslimů přijatelné řešení islámského extremismu, čímž ale není vize opuštění islámu všemi muslimy, což je z praktického hlediska nereálné. Řešením je podle ní reformace islámu a odstranění těch části islámu, které jsou v rozporu s lidskými právy a umírněností.

Ve své knize Aliová zdůrazňuje existenci tří druhů muslimů:

- Násilničtí muslimové (tzv. radikální)

- Reformní muslimové

- Obyčejní muslimové, kteří chtějí praktikovat ty části islámu, které se jim líbí a ostatní části nepřijímají. Chtějí také žít v míru s ostatními, nezpochybňují ovšem Korán či zacházení se ženami v islámu.

Právě tato třetí skupina muslimů je podle Aliové nejpočetnější, autorka je však odmítá označit za umírněné, neboť podle ní tito muslimové svým mlčením k násilí svých radikálních souvěrců ztrácejí právo být takto označeni.

Autorka vyjadřuje ve své knize tezi, že je dnešní konflikt s islámským terorismem v první řadě konfliktem ideologickým, který se nedá vyhrát zbraněmi. Aliová dává za vzor konflikt s komunismem, kdy se jednalo také v první řadě o konflikt ohledně vnímání práv člověka a jeho svobod.

Obdobně je tedy potřeba přistupovat i k řešení islámského extremismu, popírání skutečného stavu a existujících problémů ničemu nepomáhá - nakonec jen posiluje islámský extremismus. Je proto potřeba si uvědomit temné stránky islámu, reformací z něho odstranit násilné a netolerantní části a usměrnit výklad islámu tak, aby nebyl v rozporu s hodnotami civilizované společnosti, ani s lidskými právy.

Tuto reformaci ovšem nemohou provést nemuslimové, musí se jí chopit dnešní mlčící většina muslimů. Proto je nereálné snít o odislámování všech muslimů, a tlačit tak obyčejné muslimy na stranu radikálních muslimů, ale naopak je potřeba podat obyčejným muslimům pomocnou ruku v reformaci islámu.