Umučený farář Toufar se dočká důstojného odpočinku

Umučený farář Toufar se dočká důstojného odpočinku Zdroj: ČTK

Umučený farář Toufar se dočká důstojného odpočinku. Po 65 letech jeho ostatky uloží v Číhošti

Obec Číhošť na Havlíčkobrodsku zažije o víkendu velkou událost. Po více než půl století se do ní totiž navrátí ostatky umučeného faráře, na jehož mši se o adventní neděli v zimě roku 1949 pohnul kříž. Komunisté jej pak obvinili, že pohyb kříže zinscenoval, a Toufar pak zemřel v únoru 1950 na následky mučení při výsleších. 

Ostatky číhošťského faráře ležely až doposud v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Tam pod jménem Josef Zouhal ležel farář anonymně a nedůstojně – komunisté se snažili jeho ostatky ukrýt tak, aby se nikdo nedozvěděl, co se se svatým mužem stalo. V listopadu 2014 došlo k vyzvednutí jeho – v té době ještě údajných – ostatků k jejich zkoumání. Nebylo totiž jasné, zda kosterní nález je totožný s Toufarem. Několik měsíců probíhala identifikace, kostru zkoumali genetici a antropologové. Poté, co se kosterní nález ukázal být opravdovými ostatky faráře Toufara, bylo rozhodnuto o jeho převozu do Číhošti, posledním působišti Toufara, kde se odehrál tzv. Číhošťský zázrak.

Na farnosti v Číhošti působí nyní farář Tomáš Fiala. Již při krátké návštěvě Číhošti je zřejmé, že místní na faráře nezapomínají, a ač to bude znít jako klišé, pokračují v Toufarově odkazu vstřícností a dobrotou, která na poutníky, kteří do Číhošti míří, musí nepochybně zapůsobit.

V neděli budou v Číhošti vystaveny jeho ostatky, lidé tak budou mít příležitost se s Toufarem důstojně rozloučit a uctít jeho památku. Při slavnostní bohoslužbě vystoupí mimo jiné i kardinál Dominik Duka. Podle informací webu číhošťské farnosti pak v neděli odpoledne dojde ke slavnostnímu uložení jeho ostatků do číhošťského kostela Nanebevzetí Panny Marie.