Pokud naše státní správa začne brát jako relevantní zdroj odborných studií kartářky, věštkyně a experty na esoteriku, dočkáme se zanedlouho překvapivých kauz. Bylo by to k smíchu, kdyby v našem případě nešlo o děti...

Pokud naše státní správa začne brát jako relevantní zdroj odborných studií kartářky, věštkyně a experty na esoteriku, dočkáme se zanedlouho překvapivých kauz. Bylo by to k smíchu, kdyby v našem případě nešlo o děti... Zdroj: Profimedia.cz

Neuvěřitelný čin sociálky: Kartářka rozhodla a matce vzali dítě

V tištěném Reflexu jsem popsal skutečně otřesný případ, kdy sociálka a následně soud rozhodly o odebrání dítěte matce mimo jiné i na základě posudku od kartářky. Jak se může něco takového v roce 2015 stát?

Co růží zveme, pod jiným názvem vonělo by stejně, praví nesmrtelná moudrost. Jako většina nesmrtelných mouder je to blbost až na půdu. Na jméně záleží více než na čem jiném, a to zvlášť, když jednáte s ouřady či kýmkoliv jiným, co dbá na formální znaky.

Pod posudkem v naší cause - posudkem, na kterém stálo stanovisko sociálky - samozřejmě není autorka podepsané slovem „kartářka“. Je tam psáno, že ona dáma (která jinak na webu nabízí služby kartářky a numeroložky) je „kraniosakrální terapeutka“. Jak jsem to slovo slyšel, měl jsem jasno, to je taková ta masérka, co vám palcema prokřupe páteř, úžasná věc! Os sakrum je přece křížová kost, to si ještě z anatomie pamatuju!

Když si ovšem tu čestnou funkci „kraniosakrální terapeutky“ progooglujete, Wiki vám ochotně sdělí: „Kraniosakrální biodynamika či kraniosakrální terapie je směr alternativní medicíny označovaný jako pseudověda. Koncept kraniosakrální biodynamiky je založen na práci s přirozenými životními silami, které údajně uspořádávají a udržují formu a funkci organismu. Tento přístup má pomáhat systému, aniž by do něho zasahoval. Jeho cílem není v první řadě opravit strukturu, ale podporovat ty síly, které jsou základem správné funkce všech systémů člověka.“

Takže v rozhodování sociálky, a následně i soudu, hrály roli posudky šarlatánky, která hlásá pseudovědu. Káže bludy. Sociálka přitom sama písemně přiznává, že svoje stanovisko založila na posudku té „terapeutky“. Na úřadě se nejspíše zapomněli zeptat, co to slovo „kraniosakrální“ znamená. Inu - zní to pěkně a vědecky, latinsky, tak se tomu musí věřit!

Obálka Reflex 27/2015Obálka Reflex 27/2015|ArchívReportáž Kartářka jako soudní znalec najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel 2. června 2015.