Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Indonésie omezila prodej alkoholu, turistická letoviska se bouří

V Indonésii začal platit zákon, který zakazuje prodej alkoholu v malých obchodech. Opatření, které se týká asi 70 000 provozoven, kritizovali představitelé turistického průmyslu, především ze známých letovisek na ostrově Bali. Dvě islámské strany naopak tento týden navrhly, aby bylo nařízení zpřísněno a aby byly alkoholické nápoje v největší muslimské zemi světa Indonésii zakázány úplně.

Podle nového zákona se alkohol bude moci na souostroví stále prodávat v supermarketech, velkých restauracích a barech či v hotelech, ale malé místní obchůdky již nebudou moci alkoholické nápoje nabízet, informoval zpravodajský server BBC News. Opatření se týká i piva a dalších nápojů s nižším obsahem alkoholu.

Vláda v Jakartě uvedla, že zákon je nutný k ochraně mladých lidí. Přestože Indonésie je převážně muslimská země, nemá opatření náboženské důvody, tvrdí poslanci indonéského parlamentu.

Zákon vyvolal kritiku v oblastech, které žijí z turistického ruchu, jako je například Bali. Podnikatelé na ostrově, kde navíc většina místních obyvatel vyznává hinduismus, se obávají, že nové opatření výrazně poškodí turistický průmysl. Ministerstvo obchodu však již slíbilo, že ostrovu umožní výjimku.

Opačný názor mají některé islámské strany v Indonésii. Dvě z nich tento týden přišly s návrhem, aby země postavila zcela mimo zákon výrobu a prodej alkoholických nápojů. Každému, kdo by byl přistižen při jejich konzumaci, by hrozilo až pětileté vězení.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z jejích 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. Indonésie se také oficiálně označuje za sekulární stát.