Britská vláda zablokovala prodej několika ropných a plynových polí ruským miliardářům

Britská vláda zablokovala prodej několika ropných a plynových polí ruským miliardářům Zdroj: Profimedia.cz

Britská vláda zablokovala prodej několika ropných a plynových polí ruským miliardářům

Britská vláda dnes zablokovala prodej dvanácti ropných a plynových polí ruským miliardářům Michailu Fridmanovi a Germanu Chanovi. Zisk polí v Severním moři byl součástí dohody o prodeji divize těžby plynu a ropy DEA, kterou s ruskými oligarchy loni v březnu podepsala německá energetická skupina RWE. Informovala o tom agentura Reuters.

Britské ministerstvo energetiky uvedlo jako důvod zamezení převodu polí na ruské miliardáře protiruské sankce. "Pokud by navržená akvizice měla proběhnout v současné podobě, požádal by (ministr energetiky Edward Davey) společnosti, aby dojednali další prodej vhodné třetí straně," uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

Společnost RWE oznámila, že svou divizi DEA prodá Fridmanově investiční společnosti LetterOne za 5,1 miliardy eur (asi 140 miliard Kč) už loni v březnu. Transakce na sebe už tehdy upoutala pozornost vzhledem k prudkému zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli krizi kolem Ukrajiny a Krymu.

Německá vláda námitky proti dohodě nevyjádřila. Ministr hospodářství Sigmar Gabriel tehdy prohlásil, že prodej divize DEA je založen na firemním rozhodnutí a je "v zásadě neproblematický".

Fridman je zakladatelem největší ruské investiční skupiny Alfa Group a je považován za jednoho z nejbohatších Rusů. V roce 2013 založil firmu LetterOne, jejíž energetický fond řídí jeho dlouhodobý spolupracovník German Chan.

RWE už před dvěma lety oznámila, že se rozhodla zanechat aktivit v produkci ropy a zemního plynu a zvažuje možnosti prodeje divize RWE DEA. DEA vlastní podíly ve zhruba 190 licencích na průzkum a rozvoj ložisek ropy a plynu v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe, z nichž některé ale nic neprodukují a potřebují rozsáhlé investice.