Baracka Obama

Baracka Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama jako Zeman: “Ten zmrd není nikdy spokojenej!” Tak osočil svého poradce

Miloše Zemana zná celý svět jako politika, který používá vulgarismy. Ale podobně někdy hovoří i jinak korektní a umírněný americký prezident Barack Obama. Popsal to ve své nové knize “Believer: My forty years in politics” (Stále věřím: 40 let mé politické kariéry) David Axelrod, jeden z hlavních poradců prezidenta při kampani. Informace zveřejnil web bussinesinsider.com.

Axelrod popisuje situaci před první debatou Obamy s republikánem Mittem Romneyem v roce 2012. Prezident svému poradci vytýkal některé slabé části, které by mohl jeho protivník využít: “Snažil jsem se mu dát konstruktivní kritiku. To Obama nevydržel a řekl: ´Ten zmrd nikdy nebude spokojenej‘ a rychlým krokem odešel z místnosti.“

“Spolupracoval jsem tehdy s Obamou přes deset let a nikdy po mně takhle nevyjel. Měli jsme spolu spory i tvrdé hádky, ale vždy se držet na uzdě, hlavně když jsme byli mezi lidmi.”

První debata s Romneyem totiž dopadla pro Obamu katastrofálně. Podle průzkumu si 67 procent lidí myslelo, že Romney v debatě zvítězil. Nakonec ale Obama volby vyhrál.

“Nebral jsem si jeho slova osobně. Prezident byl spíše frustrovaný kvůli tomu, že věděl, že na debatu není pořádně připravený a další kritická slova už prostě nesnesl,” píše v knize Axelrod.