Petr Mach

Petr Mach Zdroj: Jiří Benák / iDnes.cz / Profimedia

Europoslanec Mach z Norska: V únoru bude nový soud v případě odebraných českých chlapců

Europoslanec Petr Mach a předseda strany Svobodných je v těchto dnech také na jednáních v Norsku. Jedná v případě dvou českých chlapců, kteří byli odebráni Evě Michalákové. Mach ale sdělil Reflexu.cz jiné informace, než které se dnes objevily v médiích. Přinášíme jeho vyjádření:

„Zúčastnil jsem se jednání s norskou policií, přímo s komisařkou, která vyšetřovala podněty norské sociální správy. Policejní komisařka Torill Sorteová mi potvrdila, že podněty na zneužívání nebo týrání dětí ze strany sociálky skutečně prověřovala, ale případ odložila (uzavřela) s tím, že nic z toho nebylo podložené. Také řekla, že bude svědčit ve prospěch paní Michalákové u soudu, který by měl být zahájen v únoru. Soud by měl rozhodovat o navrácení dětí do péče matky.

Barnevernet, který v Norsku bdí nad výchovou a péčí o nezletilé děti, mezitím požádal paní Michalákovou o pasy dětí. Konkrétně, aby požádala Českou republiku o vydání samostatných pasů pro děti a vydala je pak Bernevernetu a pěstounům. Ta to odmítla, protože jejich předání by znamenalo, že by se děti bez vědomí matky mohly dostat z Norska.“

Tolik europoslanec Petr Mach. Předtím norské úřady celý den opakovaly, že důvod k odebrání dětí existoval. Spor mezi Českem a skandinávskou zemí se tak stupňuje.