Rok 2014 byl od roku 1880 tím nejteplejším.

Rok 2014 byl od roku 1880 tím nejteplejším. Zdroj: Profimedia.cz

Ojedinělý graf, který ve 30 vteřinách ukazuje teploty na Zemi, loňský rok byl rekordně teplý

Loňský rok byl dosud nejteplejším rokem na Zemi zaznamenaným od začátku měření v roce 1880. Oznámily to ve svých samostatných zprávách americký Národní úřad pro letectví a vesmír a Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA). Podle NOAA dosáhla loni průměrná teplota 14,6 stupně Celsia, což je o 0,7 stupně více, než činil průměr ve 20. století.

Národní úřad pro ovzduší a oceány pak zveřejnil pozoruhodný graf, který ukazuje, jak se teploty od roku 1880 až do dnešních dní měnily. Na graf se podívejte zde. Loňský rok byl dosud nejteplejším rokem na Zemi zaznamenaným od začátku měření v roce 1880.Loňský rok byl dosud nejteplejším rokem na Zemi zaznamenaným od začátku měření v roce 1880.|GHCN-M & ICOADS Data Sets, NOAA

 

Předchozí absolutní teplotní rekordy padly v roce 2005 a 2010. Devět nejteplejších roků bylo přitom zaznamenáno od začátku tohoto století, poznamenala agentura Reuters.

 

Úřad NOAA zároveň uvedl, že minulý měsíc se stal dosud nejteplejším prosincem. Loni podle statistik tohoto úřadu zaznamenalo takový rekord celkem šest měsíců.

 

Od roku 1880 průměr teploty na zemském povrchu podle NASA vzrostl o 0,8 stupně Celsia, což je vývoj, k němuž výrazně přispěly zvýšené emise oxidu uhličitého a dalších škodlivin, které do atmosféry vypouštějí lidé.

 

Washingtonský Bílý dům v prohlášení uvedl, že zveřejněné zprávy jsou "dalším upozorněním na to, že změna klimatu není problém budoucnosti. Dochází k němu tady a teď, už nesmíme otálet s opatřeními" v boji proti globálnímu oteplování, uvedl podle Reuters.

 

Zástupci dvou stovek vlád by se měli letos setkat v Paříži, aby se pokusili shodnout na opatřeních k omezení globálního oteplování, a předešli tak mnohým záplavám, suchu, vlnám horka a stoupání hladin moří a oceánů. Vina za to se přikládá rostoucímu objemu emisí skleníkových plynů, které jsou výsledkem spalování fosilních paliv, jako jsou ropa a uhlí.

 

"S ohledem na to vše teploty v posledních desetiletích demonstrují dopad skleníkových plynů na naše klima a vyvracejí hlasy, které tvrdí, že globální oteplování se nějak 'zastaví'," konstatoval v souvislosti se zprávami NASA a NOAA odborník Joe Casola ze Střediska pro klimatická a energetická řešení.

 

"Svět je nyní teplejší, než byl v posledních sto letech, a možná pěti tisících letech. Jakékoli pochybnosti o tom, že za to může lidská činnost, nyní vzaly za své," míní také například klimatoložka Jennifer Francisová z Rutgersovy university v New Jersey.