Terorismus francie

Terorismus francie Zdroj: ČTK

PŘEHLEDNĚ: Od střelby v redakci Charlie Hebdo po zneškodnění teroristů a osvobození rukojmích

Francie má za sebou velmi dramatický týden, události začaly ve středu v Paříži útokem na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, při kterém zamřelo 12 členů jeho redakce. Při pozdějším patrání a honu na teroristy bylo nasazeno téměř 90 tisíc policistů a vojáků. Jak šly hlavní události po sobě přinášíme v přehledné časové ose.

Středa 7. ledna

11:20 - údajně dvojice ozbrojených a maskovaných útočníků vstoupila v ulici Nicolas Appert do budovy s číslem popisným šest, kde sídlí archiv týdeníku Charlie Hebdo. Očividně si podle listu Le Figaro spletli adresu redakce, která je v čísle deset.

11:30 - útočníci vstoupili do redakce právě v době, kdy novináři měli poradu, a zahájili palbu. Podle francouzských médií načasování akce značí, že útok byl pečlivě naplánován. Ve stejné době policie přijala první tísňové volání.

11:40 - ozbrojenci po útoku, který trval asi deset minut, opustili sídlo redakce v tmavém vozidle. Na severovýchodě metropole pak vůz vyměnili za jiné auto, které si vynutili na náhodném řidiči.

12:10 - pařížský prokurátor François Molins na tiskové konferenci na místě činu prohlásil, že útočníci údajně vykřikovali Alláhu akbar (Bůh je veliký), hlásili se k teroristickému hnutí Al-Káida a tvrdili, že pomstili proroka Mohameda.

14:00 - na mimořádné schůzi se sešli hlavní představitelé vlády, které po masakru svolal prezident François Hollande.

14:10 - právní zástupce magazínu Charlie Hebdo oznámil, že mezi mrtvými je známý francouzský karikaturista a vedoucí vydání satirického listu Stéphane Charbonnier, přezdívaný Charb. Zabiti byli mimo jiné známí karikaturisté Jean Cabut, Bernard Verlhac a Georges Wolinski.

17:45 - na tiskové konferenci pařížský prokurátor François Molins prohlásil, že útočníci byli celkem tři, zabili 12 lidí a dalších 11 zranili, z toho čtyři jsou v kritickém stavu.

18:00 - oficiální začátek pietních shromáždění v mnoha francouzských městech, na které přišlo podle odhadu agentury AFP na 100.000 lidí.

20:00 - prezident François Hollande v televizním projevu k národu vyhlásil na čtvrtek národní smutek.

21:20 - francouzská policie oznámila, že již zná jména všech tří pachatelů útoku. Dva z útočníků mají francouzskou státní příslušnost. Policie podle neoficiálních informací začala pátrat po 34letém Saidu Kouachim, 32letém Chérifu Kouachim a 18letém Hamydu Mouradovi.

23:56 - předpokládaní atentátníci bratři Said a Chérif Kouachiové se podle pařížských médií ukrývali v Remeši na severovýchodě Francie.

Čtvrtek 8. ledna

02:22 - agentura AFP oznámila, že Hamyd Mourad, nejmladší z trojice údajných pachatelů, se vzdal policii. Ostatní dva údajní pachatelé jsou stále na útěku.

05:00 - ve Villefranche nedaleko Lyonu hlášena exploze před restaurací, která se nachází poblíž mešity. Nikdo nebyl zraněn.

09:43 - při střelbě na jižním předměstí Paříže byli zraněni dva lidé - policistka a zaměstnanec městské správy.

10:30 - podle deníku Le Parisien se uprchlá dvojice údajných pachatelů útoku pokusila vyloupit benzínovou stanici asi 60 kilometrů od Paříže. Na místě se údajně také střílelo.

10:54 - policistka zraněná při ranní střelbě na pařížském předměstí zemřela.

12:00 - Francie v poledne minutou ticha uctila oběti středečního atentátu.

20:27 - francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že v rámci vyšetřování atentátu bylo dosud zadrženo devět lidí. Do pátrání po dvou hlavních podezřelých a jejich případných komplicích se zapojilo 88.000 policistů.

Pátek 9. ledna

09:43 - dvojice pronásledovaných pachatelů ukradla další auto a mají zřejmě i rukojmí. Hledaní bratři jsou obklíčeni v obci Dammartin-en-Goële severně od Paříže. Rukojmí jsou drženi v tiskárně, která prý má jen velmi málo zaměstnanců.

13:00 - z lahůdkářství na východě Paříže je hlášena střelba, policie místo uzavřela. Má podezření, že pachatelem může být muž, který ve čtvrtek zabil policistku na předměstí Montrouge. Při střelbě zahynuli nejméně dva lidé. Podle televize France24 vzal muž nejméně pět rukojmích. Obchod patří židovským majitelům.

16:03 - Francouzské protiteroristické jednotky navázaly kontakt se dvěma bratry obklíčenými v průmyslovém podniku v obci Dammartin-en-Goële. Muži podle vedoucího zásahového týmu řekli, že chtějí zemřít jako mučedníci.

16:37 - Podle informací RTR starší z bratrů podezřelých z atentátu údajně navštívil v roce 2011 Jemen, kde se setkal s radikálním duchovním a členem teroristické organizace Al-Káida Anvarem Avlakím. Podle jemenských představitelů prý dokonce Kouachi bojoval v řadách Al-Káidy v zemi.

17:22 - Dva muži, obklíčení v průmyslovém podniku v obci Dammartin-en-Goële, byli podle policejních zdrojů zabiti.

17:28 - Francouzská policie souběžně zaútočila na pařížský košer supermarket, kde islámský radikál držel rukojmí. Podle AFP se několik rukojmích podařilo osvobodit. Ozbrojenec údajně zahynul při útoku policejního komanda.