Polyamorie si zaslouží pozornost: Julie Gaia Poupětová a Fronéma Virglerová pózují fotografce Reflexu.

Polyamorie si zaslouží pozornost: Julie Gaia Poupětová a Fronéma Virglerová pózují fotografce Reflexu. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Novoroční předsevzetí? Skoncujme s nevěrou! A přiznejme paralelní vztahy

Polyamorici? Perverti. Přenašeči pohlavních chorob. Promiskuitní milovníci orgií, kteří „to“ chtějí dělat s každým, na koho natrefí v sámošce… Chyba lávky. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu je míra rozvodovosti v naší zemi 48 %, takže bychom možná měli přestat pohlížet na monogamii jako na jediné „mravné a správné“ řešení. Je čas porozhlédnout se po další cestě – a po dalším partnerovi. Co je polyamorie, jak na to a co za to, čtěte v prvním novoročním čísle Reflexu v rubrice Téma.

Za polyamorický se označuje takový vztah, v němž má muž či žena více než jednoho partnera a všechny strany jsou s tímto stavem věcí srozuměny – jde o konsenzuální, transparentní, morální a zodpovědnou nemonogamii. Pěstuje ji u nás kdekdo, jen ji na rozdíl od hrdé polyamoričky, sexkoučky Julie Gaii Poupětové (s „primárním“ partnerem je deset roků, s druhým mužem šest), prakticky nikdo nenazývá pravým jménem. Vzpomeňme na „mnohoženství“ Davida Ratha nebo bulvárem drceného pojídače zlojedů Karla Janečka, případně na osobnosti kultury od Miloše Kopeckého a Josefa Hlinomaze přes Karly Vágnera a Rodena po Gábinu Osvaldovou a jejího muže Ondřeje Soukupa. To vše jsou jasní polyamorici, ať chtějí, nebo ne.

S dvěma muži ve dvou pokojích

Výraz polyamorie a jeho odvozeniny uznal Oxford English Dictionary až roku 2006 a tím konečně oficiálně posvětil existenci něčeho, co zde existuje odedávna a na co si stovky Čechů rády zvykly jako na svého druhu ideál romantické i tělesné lásky. Reflex o pravidlech úspěšného polyamorického vztahu, o tom, jak jej asi vnímají děti a zda jsou polyamorii překážkou, o polyamorii a věrnosti, sexualitě a žárlivosti nebo o dopadech dvou a více intimních vztahů na harmonogramy, peněženky a příbuzenstvo zúčastněných hovořil mimo jiné právě s již zmíněnou „chodící sexualitou“ Gaiou Poupětovou, s programátorkou a aktivistkou BDSM Fronémou Virglerovou nebo s krásnou kazatelkou polyamorie, pořadatelkou kurzu učícího „mít otevřenou náruč“ – to vše v předvečer zřejmě prvního českého organizovaného setkání sympatizantů polyamorie.

Reflex 01/2014 obálkaReflex 01/2014 obálka|ArchívJak těžké je přiznat manželovi nevěru a požádat ho o otevřený vícečetný vztah v pravdě a lásce? A proč je dobrý nápad seznámit svou manželku s „tou druhou“? Čtěte v Reflexu č. 1/2015.