Bible

Bible Zdroj: Profimedia.cz

Překvapení: Největší vydavatel biblí je v Číně, vytiskl jich už 125 milionů

Největší vydavatel biblí na světě se překvapivě nachází v oficiálně ateistické a komunistické Číně. Tiskárna ve městě Nan-ťing od roku 1987 vytiskla 125 milionů kopií bible, z toho pro domácí věřící 65,7 milionů v deseti jazycích, jimiž se mluví v Číně, a v dalších 90 jazycích zbylých 59,3 milionu kusů, které se prodaly v 70 zemích světa. Napsal to list The Financial Times.

Tiskárnu provozuje čínská protestantská charitativní organizace Amity Foundation, která je největší čínskou náboženskou nevládní organizací, ve spolupráci se světovou organizací biblických společností United Bible Societies. Zisky z tiskárny a dary používá na různé charitativní projekty, mimo jiné na podporu vzdělávání, sociální služby, ochranu životního prostředí, zdraví a rozvoj venkova.

Podle oficiálních údajů je přitom v Číně jen necelých 30 milionů křesťanů. Podle nezávislých odhadů tam však žije zhruba 100 milionů katolíků a protestantů, což by bylo více než 86,7 milionu členů čínské komunistické strany.

Dominantním náboženstvím v zemi je buddhismus, který dorazil do Číny z Indie nedlouho po Ježíšově smrti, uvádí list. Křesťanství však patří v zemi mezi nejrychleji se šířící náboženství. Mnoho odborníků se tak domnívá, že do 15 let bude mít Čína největší křesťanskou populaci na světě.