Sir Nicolas Winton

Sir Nicolas Winton Zdroj: profimedia.cz

Prezident Zeman udělil Řád bílého lva Wintonovi a Churchillovi

Prezident Miloš Zeman udělil dnes nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva zachránci židovských dětí siru Nicolasi Wintonovi a in memoriam bývalému předsedovi britské vlády, ikoně britského boje proti nacistickému Německu Winstonu Churchillovi. Winton, kterému je 105 let, převzal vyznamenání z rukou hlavy státu na Pražském hradě osobně, vyznamenání pro Churchilla převzal jeho vnuk Nicholas Soames.

Winton v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa před nacisty. Do Prahy přijel ze zdravotních důvodů jen na několik hodin, podle rodiny se na návštěvu velmi těšil.

Winton se během ceremoniálu potkal s některými z 669 zachráněných židovských dětí. Pozváno bylo všech sedm žijících v Česku a jedna žena, která Wintonovi vděčí za život, dorazila z Británie. Na úvod ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže a chlapecký pěvecký sbor zaspíval českou a britskou státní hymnu.

Před vypuknutím druhé světové války Winton zorganizoval převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Poslední, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Oceněn byl řadou britských i českých vyznamenání, byl povýšen do šlechtického stavu. V roce 1998 mu tehdejší český prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Sir Winston Churchill (1874-1965) byl britským ministerským předsedou v letech 1940 až 1945 a 1951 až 1955. Byl jednou z klíčových postav druhé světové války. V kritických dobách vrátil Britům víru ve vítězství a s dalšími spojeneckými politiky se zasloužil o vojenskou porážku Německa. V březnu 1946 přednesl Churchill na univerzitě v americkém Fultonu památný projev, v němž mj. prohlásil, že "Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona", a vyzval demokratický svět, aby se semkl proti komunistickému nebezpečí.

Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován lidem, kteří se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužili o Československo. V současné výtvarné podobě od autora Michala Vitanovského je udělován od roku 1994. Má tvar červené pěticípé hvězdy se stříbrným dvouocasým lvem uprostřed. Na zadní straně vyznamenání je státní znak České republiky a heslo 'Pravda vítězí'.Vyznamenání má vojenskou a občanskou variantu, pro hlavy států je doplněné řádovým řetězem.

Jeho držiteli jsou často současné a bývalé hlavy států, kromě těch ze sousedních zemí například bývalý americký prezident Ronald Reagan, španělský král Juan Carlos, britská královna Alžběta II., bývalá britská premiérka Margaret Tatcherová nebo bývalý český prezident Václav Havel. Držiteli vojenské varianty jsou také odbojáři a bojovníci s nacismem.