Vladimír Dbalý

Vladimír Dbalý Zdroj: ČTK

Z deníku bývalého ředitele Homolky a milovníka kokainu Dbalého: Celé dopoledne sněžím a jsem down

Psát o tom, že někdo z nějakého zdravotnického managementu bere úplatky, je trochu nuda. Deníček bývalého ředitele Homolky ale kromě úplatků a pletich ukazuje, že pan ředitel byl bez jakéhokoliv přehánění osoba tupá ducha mdlého.

S podzimem přicházejí další úniky dat z vyšetřovacích spisů. V pondělí Lidovky zveřejnily článek postavený na uniklých informacích ze spisu Vladimíra Dbalého, bývalého šéfa Nemocnice Na Homolce. Společně s dalšími třemi lidmi je obviněn kvůli manipulaci se zakázkou na digitalizaci chorobopisů.

Nechci ale řešit, že data unikly - tentokrát je mnohem zajímavější, co v těch únicích je. Pan ředitel si na ploše svého domácího počítače vytvořil soubor Ředitelův deník (anglicky samozřejmě, aby to bylo víc cool) a tam si pravidelně zapisoval všechny sviňárny, kterých se v úřadu dopouštěl.

A nejen sviňárny. Zapisoval si i to, kolik toho ve funkci vyšňupal. Některé ze zápisků, zveřejněných Lidovkami, jsou opravdu komické: "8.3. 2011: Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN. 11.2. 2010: V práci opět nová porce závějí, 1.3. 2011: Sněžím (a to dost) na meeting s 15 minutovým zpožděním, musí to na mě být znát, 28.3. 2011: Od rána snow, 29.3. 2011: 5 snow, 7.4. 2011: v nemocnici Na Homolce, snow the whole day!!!“

Přiznávám, že za posledních třicet let, co jsem v kontaktu s drogovou scénou, jsem nikdy nezaznamenal nikoho, kdo by si podobné poznámky dělal. I úplný idiot totiž ví, že takovým deníčkem, kam zapisuje nákupy drog a korupční pikanterie, vytváří sám proti sobě důkazy o trestné činnosti. Pan ředitel Homolky si ale takový deníček vedl, a je překvapující, že si nezapisoval taky jméno a adresu dealera, případně že neodebíral kokain na nemocniční fakturu. Prostě - idiotismus jako z učebnice. Proto soudím, že by úřady činné v trestním řízení v cause pana ředitele měly co nejrychleji nařídit přezkoumání psychického stavu, neboť existence ředitelova deníčku ukazuje na deteriorizaci intelektu (zblbělost, slaboduchost) a pan ředitel za své korupční jednání prostě nemůže. Na základě takových zápisků je totiž možné polemizovat o tom, zda pan ředitel vůbec je trestně odpovědný.