Nauru

Nauru Zdroj: Profimedia

Šílený příběh, jak se z kdysi nejbohatšího národa stala kvůli hamižnosti nicotná země

Slyšeli jste někdy o tichomořském ostrově Nauru? Kdysi to býval vůbec nejbohatší ostrov na celém světě. A není to tak dávno. Ohromné zisky mu zajišťovala těžba fosfátů. Jenže dnes stojí země před krachem. Co se stalo? Na to odpovídá článek z webu news.com.au.

Nauru, které má rozlohu pouhých 21 kilometrů čtverečních a žije na něm necelých 10 000 lidí, stojí dokonce podle některých odborníků před ztrátou své nezávislosti a naprostým znicotněním. Země ležící uprostřed Tichého oceánu, která se nachází 4000 kilometrů od australského Sydney a kdysi bývala britskou kolonií, doplatila na drancování přírodního bohatství a hamižnost svých politiků i samotných obyvatel.

Největší boom zaznamenala ekonomika ostrova v 80. letech minulého století, kdy se naplno začaly těžit fosfátová hnojiva (jejich čistota byla kolem 90 procent). Jedna z nejznámějších teorií hovoří o tom, že tato ložiska jsou vlastně guano, tedy po tisíce let hromaděný ptačí trus. Vzhledem k malému počtu obyvatel poskočilo rychle HDP Nauru k ohromným číslům. Nauřané se v přepočtu na hlavu ocitli na světové špičce.

Jenže s náhlým zbohatnutím si většina obyvatelů ostrova nevěděla rady a většina z nich opustila své tradiční zaměstnání a bohužel I zvyky. Lidé začali vice pít, kouřit a jíst nezdravé jídlo. Stát utrácel nesmyslně velké množství peněz, na budoucnost nikdo nemyslel.

Místo aby se průměrná délka života spolu s ekonomickým úspěchem zvýšila, začala se postupně snižovat a dnes dosahuje pouhých 50 let. V zemi řádí cukrovka (trpí ní třetina obyvatel) a srdeční choroby. V roce 2007 mělo podle Světové zdravotnické organizace 94,5 procenta obyvatel Nauru nadváhu a 72 procent obyvatel bylo už dokonce obézních.

Jenže fosfáty byly vytěženy a vlády neinvestovaly prakticky nic do budoucnosti země. Navíc se zde projevila neuvěřitelná hamižnost nadnárodních společností i místních obyvatel – těžka naprosto zničila místní životního prostředí a až 75 procent ostrova se stalo neobyvatelným teritoriem.

“Přeju si, abychom zdroje guána nikdy neobjevili, řekl kněz James Aingimea (84) deníku New York Times. “Přeji si, aby Nauro bylo stejné jako dřív. Když jsem byl chlapec, byl náš ostrov krásným místem. Všude byly stromy a zeleň. Mohli jsme mít čerstvé kokosáky přímo z palmy. Když vidím, co se z Nauru stalo, chce se mi plakat.“

V současné době je ostrov tak zadlužený, že vláda nemá peníze ani na základní výdaje, ať už jde o důchody nebo platy svých několika zaměstnancům. Soukromý sektor je na tom také špatně. Na Nauru nejezdí turisté, protože země je zdevastovaná a žádný jiný průmysl na něm neexistuje.

Zmizí snad kvůli hamižnosti jeden z národů světa? Není to úplně vyloučeno.