milenci

milenci Zdroj: profimedia.cz

Kvalita spermií bílých mužů je stále horší. Plodnost pořád klesá. Vymřeme?

Je to jen prognóza, ale pokud se situace a trendy nezmění, do 50 let budou muži bílé rasy v podstatě neplodní. „U párů, které se na naší klinice léčí pro neplodnost, je v 75 procentech případů skutečně přítomen mužský faktor,“ potvrzuje nepříznivý stav profesor Zdeněk Malý, přednosta brněnského institutu reprodukční medicíny Unica.

Profesor Malý současně podle včera vydaného tiskového prohlášení dodává, že odborníci dokážou tento problém částečně řešit. Jenže jen částečně… „Bohužel, současná medicína prozatím nenašla způsob, jak zlepšit kvalitu spermií. Na trhu a především na internetu jsou sice k dispozici různé preparáty a potravinové doplňky, které slibují nápravu, doposud však žádná seriózní vědecká studie jejich účinnost nepotvrdila,“ vysvětluje Malý.

Zmiňuje rovněž nejnovější studii amerických univerzit prezentovanou letos na jaře na společné konferenci Americké a Evropské společnosti reprodukční medicíny. Podle ní mohou mít i zdraví muži až 30 procent spermií geneticky defektních.

 „Kvalita spermií je ovlivňována mnoha faktory. Na vině může být stres, potraviny s obsahem konzervantů a dalších škodlivých látek, spousta mužů také pije vodu z plastových lahví – v posledních letech se zjistilo, že se z plastů uvolňují látky, které negativně ovlivňují vývoj spermií. Je také zajímavé, že špatná kvalita spermií trápí především muže v rozvinuté bílé populaci, zatímco ve třetím světě řeší opačný problém, tedy nadměrnou reprodukci,“ vysvětluje profesor Malý. „Protože moderní medicína neumí prozatím nekvalitní produkci spermií účinně léčit, soustředíme se v asistované reprodukci alespoň na vypracování metod, které by umožnily poznat a vybrat skutečně zdravé spermie,“ dodává.