EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Kvůli sankcím proti Rusku přijde EU letos o 40 miliard euro. Moskvu to zabolí víc

Ekonomické sankce proti Rusku kvůli situaci na Ukrajině, budou bolet všechny strany. Ale každou jinak. Jejich přesné znění by mělo být známo dnes. Země EU přijdou sice o desítky miliard euro, ale nebude to mít na ně nijak dramatický vliv, stejně jako na USA. U „zasaženého“ Ruska to může být daleko horší. Informoval o tom podrobně web euobserver.com.

Podle zdrojů z Evropské komise by mohly země EU v důsledku sankcí proti Rusku samy ztratit letos 40 miliard euro (což je celkově 0,3 procenta HDP Unie) a příští rok 50 miliard (0,4 procenta HDP). Nejvíce se ozvěny sankcí bojí Itálie. Silné Německo si je také nepřálo, ale tvrdí, že ekonomicky ho moc nepoškodí. Navíc situaci dramaticky změnilo sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou, od té doby se postavení Ruska viditelně zhoršilo.

Dopad na ruskou ekonomiku by byl větší zejména s ohledem na celkový HDP. Letos by to mělo být 23 miliard euro (1,5 procenta ruského HDP) a příští rok 75 miliard (až 4,8 procenta HDP). Jenže v případě sankcí se jedná i o omezení kapitálových trhů, zákazu prodeje zbraní a špičkových technologií. Časopis The Economist proto odhadl celkový možný dopad na ruské firmy instituce až na 744 miliard euro.

Jak to ale přesně bude fungovat v praxi, to neví dopředu vůbec nikdo, všechno jsou to jen propočty a odhady.

Navíc, jak všichni připomínají, hospodářské sankce nejsou politickým řešením, po kterém se nejvíce volá. Podle situace na východě Ukrajiny to ani zatím na žádné mírové řešení nevypadá.