Bill Viola

Bill Viola Zdroj: Bill Viola

Mučednické umění v londýnské katedrále

Londýnská Tate Gallery umožnila vystavit dílo jednoho ze svých nejdůležitějších umělců v katedrále svatého Pavla.

Američan Bill Viola vystavil své dílo, nazvané Maryrs (Mučedníci), přímo na hlavním oltáři katedrály svatého Pavla v Londýně. Pracoval na něm deset let a každý den ho teď mohou vidět tisíce lidí, kteří se přijdou do katedrály podívat.

Viola si pro zobrazení sakrálního umění vybral formu videa, které zachycuje mučednickou smrt. Obrazy vložil do dnešního světa, kdy je člověk zmítán živly. Jde tedy o 4 sekvence videí, kde na jednom je člověk stravován plameny, na druhého se sesouvá půda, další trpí pod návaly vody a poslední je zmítán v silném větru. „Chtěli jsme stvořit něco univerzálnějšího. Nejen z křesťanského, muslimského nebo jakéhokoli jiného náboženského hlediska,“ řekla partnerka a spolupracovnice Kira Perová.

Návštěvníci katedrály svatého Pavla se před hlavním oltářem zastavují a prohlíží si instalaci. Mají možnost o ní přemýšlet. „Snažíme se lidi zpomalit. Svět se velmi zrychlil, myslím, že je úplně mimo kontrolu. Musíme si na to dávat pozor,“ říká k tomu Viola a doufá, že se kolemjdoucí zastaví a budou rozjímat.