Jordan Carver

Jordan Carver Zdroj: Archív

Jordan Carver
Jordan Carver
Jordan Carver
Jordan Carver
Jordan Carver
7
Fotogalerie

Chytřejší a úspěšnější díky józe: Na délce záleží

Nemohu soudit, co všechno vám po přečtení titulku proběhlo hlavou. Připomínám ale, že se každou neděli věnujeme komunikačním dovednostem, schopnosti zaujmout, prosadit se.

Rozeberme si dnes, jak dlouho byste měli podle situace mluvit. Mám pro vás dva časové úseky – jednu hodinu a pouhé tři minuty.

O tématu, kterému opravdu rozumíte, byste měli být schopni mluvit hodinu (třeba žákům ve škole). Po celou dobu ale nejste schopni zaujmout bez občasného nahození dotazu směrem k posluchačům a bez pomůcek, jako je film, interaktivní tabule, názorná ukázka a podobně. Podmínkou je, že skutečně o věci toho dost víte. Existují lidé, kteří se pustí do hodinové přednášky i bez dostatečných znalostí, ale do 15 minut jste odhalen. Jen žvaníte…

Každý by také měl zvládnout „tříminutivku, tedy prezentovat jakékoli téma či vyjádřit se k věci během pár minut. Nečekejte, že vás při různých příležitostech (zahájení konference, gratulace na svatbě, či představení se u přijímacího pohovoru) lidé chtějí poslouchat déle. Nikdo není zvědavý na rozbředlé žvatlání. Zásadně se vždy soustřeďte na to, co chcete sdělit, a v tomto nám pomůže jóga. Ideální jsou balanční pozice. Postavte se do pozice hory (vytahujete hlavu nahoru a lopatky dozadu dolů) a jednu nohu zvedněte.

Na délce, po kterou v dané pozici vydržíte, záleží, jak pevné máte centrum těla. Když vydržíte stát tři minuty bez držení na jedné noze a přitom smysluplně mluvit na dané téma (doporučuji na zkoušku třeba Proč je užitečné to, co dělám), jste patrně dobrý řečník a rozhodně máte nadprůměrně zpevněné tělo.

Ať vám to vydrží.

Dita Fuchsova (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace a trenérkou jógy. Rozšířené praktické rady jak zlepšit své softskills najdete v jejích audioknihách Vybalancovaně (příručka pro muže) a Ženin nejlepší přítel (rádce pro ženy).