Česko

Česko Zdroj: Profimedia.cz

Česko je osmá nejpokojnější země na světě a vede před Švýcarskem

Víte, které země na světě jsou nejklidnější? Od roku 2007 vydává IVP (Institut pro ekonomiku a mír), index Global Peace. Ten poměřuje národy a regiony na základě různých znaků. I když to vypadá, že svět je stále krutější, podle indexu globálního míru existuje 20 nejklidnějších zemí na světě. Česká republika je mezi nimi.

Víte, které jsou nejklidnější země na světě? Dočtete se to zde.

Pořadí první desítky a krátké charakteristiky jsou takové:

1. Dánsko

Jde o to, že lidé žijící v Dánsku, se raději soustřeďují na ekonomické otázky, místo toho, aby se zapojovali do různých ozbrojených konfliktů. Dánové jsou velmi přátelští otevření a ochotní pomáhat.

2. Norsko

Norsko je země s nejvyšší úrovní lidského rozvoje v celém světě a vláda v Oslu vždy klade mír do čela priorit země.

3. Singapur

Od dosažení nezávislosti v roce 1965, se Singapur vždy soustředil na tom, že je pro druhé velký soused, který chce mít dobré sociální, mírové, ekonomické a politické vztahy se všemi zeměmi.

4. Slovinsko

Země má nízký počet policejních a bezpečnostních důstojníků, úroveň vnímané kriminality ve společnosti je nízká, počet organizovaných vnitřních konfliktů, násilných protestů a počet válek v zemi i s ostatními zeměmi také.

5. Švédsko

Přestože je Švédsko jedním z největších vývozců zbraní v Evropě, země má nízkou úroveň loupeží (pouze 9000 za rok (srovnejte se Spojenými státy, kde je to 350 tisíc!). Dvě století se neúčastnilo žádné války.

6. Island

Island se zřídka nebo nikdy neobjeví v titulcích na prvních stránkách novin a navzdory krachu islandských bank před několika lety země zůstala úžasným místem velkolepé přírodní krásy.

7. Belgie

Belgie hostí orgány Evropské unie a NATO. Počet vraždy a vězňů jsou v této zemi nízké. Belgie si zažila vládní krizi v období let 2008-2011, což jí ale na mírumilovnosti a kráse nijak neubralo.

8. Česká republika

Po rozdělení Československa se Česká republika se do značné míry soustředila na budování silné kapitalistické ekonomiky a vytvoření stabilního prostředí pro investice. V roce 2009 index lidského rozvoje (HDI) zařadil Českou republiku jako zemi s „velmi vysokým stupněm lidského rozvoje. Proslulá je především pro své nádherné hlavní město Praha a dech beroucí přírodní krásy. Česká republika přitahuje turisty z celého světa.

9. Švýcarsko

Země si udržuje dobře fungující vládu a otevřenou politickou kulturu a má nízkou míru politické nestability. Má nízkou míru násilné trestné činnosti. Ačkoliv je známo svou neutralitou v regionálních, mezinárodních a politických otázkách, udržuje silné diplomatické vztahy s různými zeměmi.

10. Japonsko

Japonsko má třetí největší ekonomiku na světě. Od druhé světové války bylo Japonsko velmi klidné, s malými vnitřními konflikty a nízkou kriminalitou. Země udržuje srdečné vztahy se svými sousedy. Japonsko nemělo profesionální armádu od konce druhé světové války, udržuje si jen vnitřní bezpečnostní síly.

Když přeskočíme další země, dvacítku uzavírá Mauricius. Je nejmírumilovnější africkou zemí.

Z tohoto žebříčku je patrné, že výsledek nevycházel z výpovědí českých občanů, protože to bychom skončili na 112 místě a země by se jevila jako koncentrační tábor vedený sicilskou mafií a na pokraji občanské války.