Mešita Bulharsko

Mešita Bulharsko Zdroj: Profimedia

Muslimové v Bulharsku: „Vraťte nám mešity zabavené před sto lety!“ A už teče krev…

V Bulharsku dlouhodobě sílí napětí mezi většinovou společností a místní muslimskou komunitou. Muslimská menšina v Bulharsku je pozůstatkem po osvobození od nadvlády Osmanské říše a tvoří ji jak potomci místních konvertitů, tak i potomci tureckých okupantů. Po pádu komunistického režimu začalo usilovat o vliv nad muslimskou komunitou sousední Turecko.

Stále otevřenější turecká podpora reislamizaci Bulharska se stala rozbuškou nepokojům v bulharském městě Plovdiv. V stejnojmenné provincii, jíž je Plovdiv centrem, totiž ve městě Karlovo stojí mešita zvaná Djumaya, která byla vybudována tureckými okupanty po dobytí města v letech 1363/4. Tato mešita patří mezi nejstarší památky připomínající období islámské nadvlády nejen v Bulharsku, ale i na celém Balkáně. Ve světle nynějších událostí je proto vnímána jako symbol návratu tureckého vlivu do oblasti. Mešita Djumaya, stejně jako další budovy a pozemky, byla před zhruba sto lety Bulharským státem znárodněna. Jenže to se nelíbí představitelům bulharských muslimů.

Náboženský vůdce bulharských muslimů, hlavní muftí Mustafa Alish Hadji, podal na Bulharský stát několik desítek žalob o navrácení zabavených mešit a pozemků, což je případ i mešity Djumaya. V celém případu hraje svou roli i turecký velvyslanec v Bulharsku. Zaslal totiž bulharské vládě dopis, ve kterém tvrdí, že mešita Djumaya je islámská stavba a měla by proto patřit opět muslimům. Podobně rozhodl i bulharský soud, a tak má nyní Bulharsko vrátit muslimům mešitu zabavenou před více než sto lety.

Protože se Bulharsko ocitlo pod vícenásobným tlakem oficiální doktríny multikulturalismu Evropské unie i sousedního Turecka, snaží se bulharská vláda vyjít muslimům vstříc. To však radikalizuje část bulharské společnosti a vzniklého napětí využívají především fotbaloví chuligáni či neofašisté. Nejinak tomu bylo i v případě několikatisícové demonstrace, která se v Plovdivu odehrála před několika dny. K chuligánům se přidali i prostí občané nespokojení s politikou vlády, jež je podle jejich slov vůči požadavkům muslimů příliš vstřícná. Za pomoci dělobuchů a kamenů provedl rozhořčený dav na místní mešitu útok. V následné bitvě mezi demonstranty a policisty byly raněny desítky lidí, přičemž bylo více než sto lidí zatčeno. Protestující nesli transparenty s nápisy „Prohrajeme Bulharsko, prohrajeme všechno“ a „Zastavme islamizaci Bulharska.“

Podle demonstrujících obyvatel byl rozsudek bulharského soudu ovlivněn právě nátlakem ze strany Turecka. Podle sčítání obyvatel žije ve městě Plovdiv přes 89 procent Bulharů a jen něco málo přes 5 procent Turků. Toto druhé nejdůležitější město v Bulharsku je považováno za kulturní oázu, neboť se v jeho okolí nacházejí i historické památky z římských dob. Je ovšem dnes a světě hodně bývalých kulturních oáz, které se proměnily v nekulturní peklo.