Muslimka

Muslimka Zdroj: profimedia.cz

Saúdskoarabský duchovní: Ženy nemají chodit k lékaři bez mužského opatrovníka

Rozum zůstává stát nad vyhlášením saúdskoarabského duchovního šejcha Kajse Mubáraka, který v celoarabském deníku Al-Haját kritizoval ženy za to, že chodí k lékaři bez doprovodu svého mužského zákonného zástupce, i když takové chování islám zakazuje.

Listy v několika arabských zemích Mubárakovy výroky otiskly s připomínkou případu studentky, která minulý týden zemřela na srdeční komplikace, protože se k ní do univerzitního areálu včas nedostali zdravotníci, jelikož s nimi nebyl zákonný zástupce nemocné. To bývá v případě vdaných žen manžel či syn, u svobodných pak nejbližší mužský příbuzný – otec nebo bratr.

„Ženy začínají chodit k lékařům bez matrama (mužského opatrovníka), a to je zakázáno,“ citoval list Mubáraka. Šejch dále tvrdil, že ženy při prohlídce „lékaři ukazují části svého těla, což je nepřípustné s výjimkou naléhavých případů“. Co však je ve světle případu zmíněné studentky „naléhavý případ“, zůstává otázkou.

Dále Mubárak trvá na tom, že se žena může podrobit prohlídce mužským lékařem jedině tehdy, když na místě není žena-lékařka. „Když už na to dojde, pak lékař a pacientka nemohou být o samotě a lékař musí prohlížet výhradně tu část těla, jíž se týká nemoc,“ soudí dále duchovní. Redaktor Al-Haját k tomu dále připomněl případy, kdy náboženská policie nedovolila ženám bez doprovodu vstoupit do soukromých klinik. Podle listu šlo o kauzu, kdy ženy mířily k odborníkovi na výživu a chtěly se s ním poradit.

Dalším citovaným případem je smrt 15 dívek, které v roce 2002 uhořely ve škole v Mekce. Náboženská policie tehdy zabránila jejich evakuaci s odůvodněním, že nejsou oblečené podle islámských pravidel. Svědci uvedli, že záchranáři – muži – k dívkám, jimž bylo mezi 12 a 14 lety, nesměli, protože žačky na sobě neměly abáje, které zakrývají celé tělo.