Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Facebook ztratí 80 procent uživatelů do roku 2017, uvedli američtí vědci

Sociální síť Facebook je jako nakažlivá nemoc zaznamenávající vrchol před začátkem ústupu. Uvedli to američtí výzkumníci, podle nichž Facebook ztratí 80 procent uživatelů do roku 2017, napsala dnes agentura AFP.

Dva doktorští kandidáti Princetonské univerzity John Cannarella a Joshua Spechler tvrdí, že Facebook, který je největší online sociální sítí v dějinách, je předurčen k ohromnému propadu. "Myšlenky, stejně jako nemoci, se šíří infekčním způsobem mezi lidmi, než nakonec odumřou. Už byly úspěšně popsány na základě epidemiologických modelů," napsali autoři studie. Aplikovali modifikovaný epidemiologický model, aby popsali dynamiku online sociálních sítí, k čemuž využili veřejně dostupné údaje Googlu.

Výsledky rozhodně nevyznívají příznivě pro sociálního giganta, který má nyní více než 1,1 miliardy uživatelů po celém světě a příští měsíc oslaví deset let existence. Podle studie Facebook už od roku 2012 klesá, pokud jde o využívání dat. "Facebook čeká prudký pokles v následujících letech. Už do prosince 2014 se smrskne o 20 procent ze své maximální velikosti," uvedla studie.

"Extrapolace nejlepšího modelu do budoucna naznačuje, že Facebook projde v následujících letech rychlým poklesem a ztratí 80 procent své uživatelské základny v období let 2015 až 2017," dodala studie. Ta přichází v době, kdy průzkumy veřejného mínění naznačují, že pro mladší uživatele už Facebook přestává být zajímavý.