marihuana

marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Marihuana schizofrenii nevyvolává, ale spouští

V posledních letech se projevilo u řady mladých kuřáků marihuany schizofrenní onemocnění, a do preventivistických příruček se pomalu vkrádá myšlenka, že trávy schizofrenii způsobuje. Nová studie to vyvrátila.

V časopise Schizophrenia Research - což je oficiální odborný časopis Mezinárodní výzkumné společnosti pro schizofrenii - vyšel bombózní článek. Jmenuje se "A controlled family study of cannabis users with and without psychosis" a má čtyři autory: Ashley C. Proal, Jerry Fleming, Juan A. Galvez-Buccollini, Lynn E. DeLisi.

Výzkumníky napadla v souvislosti s častým výskytem schizofrenie u mladistvých kuřáků marihuany udělat rodinnou studii kuřáků: Ty, co se po trávě zbláznili, a ty, co sice hulí stejně jako ti první, ale nezbláznili se.

Srovnání vzorků ukázalo, že v rodinách těch, kteří po marihuaně schizofrenii „dostali“, se již v minulosti u jiných členů rodiny schizofrenie vyskytla, a to bez souvislosti s marihuanou. Takže musíme uvést na pravou míru pověru o tom, že tráva schízku vyvolává. Ona ji nevyvolává, ale spouští u lidí, kteří mají schizofrenii v genech.

Dalo by se říci: No a co? K čemu takový poznatek je? K tomu, že se dá poměrně úspěšně využít v prevenci. Především by preventivisté měli přestat šířit myšlenku, že tráva vyvolává schizofrenii. A za druhé by měli vést děti k tomu, aby se samy snažily zjistit, jestli nikdo z předků schízku neměl. Tuhle informaci by puberťákům měli sdělit i rodiče a rodinný lékař, pokud mají. A pak by všichni dohromady měli tomu konkrétnímu puberťákovi citlivě, ale zcela rezolutně sdělit, že zatímco jeho spolužáci Petr, Karel a Franta můžou hulit bez vážných následků, on se kvůli genetické vloze musí trávy i jiných psychedelik nadosmrti vzdát, a pokud to zvládne, tak by ani neměl pít alkohol. Ne že je to „škodlivé“ nebo „nesprávné“, ale proto, že je prostě a jednoduše nemocný - nebo alespoň k nemoci geneticky disponovaný.