Antarktida

Antarktida Zdroj: profimedia.cz

Zima jako v kryokomoře: Rekordní mráz v Antarktidě dosahoval k minus 93,2 stupňům

Nejchladnější místo světa má nový teplotní rekord. Vědci naměřili v oblasti věčného ledu Antarktidy podle agentury AP teplotu minus 93,2 stupně Celsia, což je rozdíl 4 stupně oproti předchozímu rekordu. Výsledky zkoumání teplot na různých místech Antarktidy zveřejnili vědci v pondělí na zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku.

Nejchladnější místo na zemském povrchu se nově nachází na hřebeni Východoantarktické plošiny. V této lokalitě vědci objevili praskliny uvnitř ledového povrchu, v nichž zůstává po nějakou dobu nehybný vzduch. Satelitní měření uvnitř jedné z těchto vzduchových kapes z 10. srpna 2010 odhalilo novou teplotu minus 93,2 stupně. Údaj vědci poprvé zveřejnili až nyní.

Naopak nejvyšší měřená teplota, 56,7 stupně Celsia, byla naměřena 10. července 1913 v kalifornském Údolí smrti v USA. Rozdíl mezi nejchladnějším a nejstudenějším místem na planetě je přibližně 150 stupňů Celsia.

Experti upozorňují, že u údajů z Antarktidy jde o předběžný údaj a data z různých termálních senzorů umístěných na oběžné dráze ještě upřesňují. Řada kapes extrémně studeného vzduchu se nachází mezi vrcholky Dome Argus a Dome Fuji v nadmořské výšce 3900 metrů. Ve všech byla naměřena podobná teplota – většinou nižší než minus 92 stupňů Celsia.

Dosud nejchladnější místo se nachází relativně nedaleko. Ruská výzkumná stanice Vostok ve východní části Antarktidy naměřila v roce 1983 teplotu minus 89,2 stupně.

Vrstva extrémně chladného vzduchu vzniká podle Teda Scambose, který se na výzkumech míst s nízkou teplotou podílel, tak, že Země za jasných antarktických nocí vyzařuje nashromážděné teplo do vesmíru a v kapsách se usazuje ledový vzduch vznikající nad sněžným povrchem. Když vydrží zachycený vzduch delší dobu bez pohybu, dosahuje extrémně nízkých teplot. Nejchladnější kapsy nejsou přímo na hřebeni, ale kousek pod ním na svahu. „Zmrzlý vzduch u povrchu klesá dolů, protože má vyšší hustotu; a vtéká do těchto velmi mělkých topografických kapes,“ vysvětluje Scambos.

V takové teplotě by lidské tělo vydrželo fungovat jen krátkou dobu. Podobný mráz totiž známe z léčebných kryokomor, kde pacienti, kteří mají na sobě pouze roušku přes obličej, plavky, boty a rukavice, vydrží při teplotě minus 110 až 150 stupňů bez následků nejdéle tři minuty.