Zemřel bojovník proti apartheidu a exprezident JAR Nelson Mandela

Zemřel bojovník proti apartheidu a exprezident JAR Nelson Mandela Zdroj: profimedia.cz

Mandela byl pro USA teroristou oficiálně až do roku 2008

Nelson Mandela byl sice v posledních letech uctíván politiky na celém světě, ale málo se ví o tom, že byl v USA až do roku 2008 na formálním seznamu teroristů.

Až v roce 2008 podepsal prezident George W. Bush zákon, který Mandelu vyškrtl ze seznamu teroristů. Mistryně zahraničí Condoleezza Riceová Mandelovu přítomnost na seznamu tehdy považovala za „poněkud trapnou“, zvlášť když msela jednat s jihoafrickým ministrem zahraničí nebo i samotným Nelsonem Mandelou. Senátor John Kerry tehdy řekl, že je rád, že se zákon tímto aktem konečně proměnil v právo.

Jihoafrický režim apartheidu prohlásil Mandelův Africký národní kongres  teroristickou organizaci kvůli jejímu boji proti státnímu systému rasové segregace, který trval od roku 1948 až do roku 1994.

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová v roce 1987 označila ANC za „typickou teroristickou organizaci“ a americký prezident Ronald Reagan učinil totéž. Kongresmani usilovali už předtím o změnu v postoji k ANC, ale přes prezidenta Reagana neprošla.