Smutný muž

Smutný muž Zdroj: profimedia.cz

Léčí si rakovinu. Půjde za to sedět?

Zmapovali jsme nehoráznou causu: Těžce nemocný muž se udal, že si pěstuje dvě rostliny konopí k léčebnému užití, a policie proti němu zahajuje řízení! Nemohli by už muži zákona přestat ukazovat svaly lidem, co nedělají nic špatného?

Adresát: plk. Mgr. Jakub Frydrych, Národní protidrogová centrála SKPV PČR Adresát: plk. Mgr. Jakub Frydrych, Národní protidrogová centrála SKPV PČR
Odesílatel: MVDr. Jan Bicek.

Vážený pane plukovníku, mám pocit, že v poslední době soustavně porušuji zákon. Chtěl bych tedy Vámi řízenou složku policie požádat o prošetření mého případu. Abych objasnil skutkovou podstatu mých činů, je nutno podotknout, že již několik let bojuji s onkologickým onemocněním, kvůli kterému jsem prodělal řadu chirurgických zákroků, amputaci nohy, chodím s protézou. Momentálně jsem 14 dní po poslední operaci a současně podstupuji metronomickou chemoterapii. Ke zmírnění dyskomfortu, který mi tyto medicínské postupy přináší, užívám konopí v nejrůznějších podobách. Na rány se velice hodí konopná mast, nevěřil byste (předpokládám, že vlastní zkušenost zřejmě nemáte), jak výborně se po ní rány hojí. Na noc si aplikuji čípek vyrobený z konopného výtažku. Nepatrně to zmírňuje bolest a také se potom lépe spí. Výhodou je, že se ráno probudíte odpočatý a můžete vykonávat svou práci, byť třeba mentálně a fyzicky docela náročnou. Pokud bych měl potřebu trochu ulevit své mysli, vlastním vaporizér a trochu marihuany mohu i inhalovat. Nutno podotknout, že tuto aktivitu neprovozuji, neboť mi výše zmíněné postupy umožňují celkem kvalitně žít.

Aby bylo doznání kompletní, uvádím, že se mi podařilo letos na zahrádce vypěstovat 2 rostliny konopí, ze kterých se mi snad podaří vyrobit mast a čípky na další období. No a pokud bych měl málo, podaří se mi snad něco sehnat od přátel. Pokud tedy chcete rigidně aplikovat judikáty (byť třeba zatím nemají definitivní platnost) a postihovat takové, jako je např. paní Hofmanová z Písku a její obchod Canapino, myslím, že je čestné, aby se i takové případy, jako jsem např. já, projednaly a pokud by se zjistilo, že tato má praxe odporuje judikátům, došlo k nápravě mým potrestáním.

Tenhle dopis poslal doktor Bicek šéfovi protidrogovky, sekretářka potvrdila přijetí, a třetího prosince se stalo něco zcela nepřijatelného. "Dnes mě navštívil místně a věcně příslušný příslušník Policie ČR, aby mi sdělil něco v záznamu a něco mimo záznam. Oficiálně můj případ samozřejmě začínají šetřit, bude tedy třeba provést výslech a případné laboratorní testování mých 2 rostlinek. Podle výsledku potom dostanu flastr. Mimo záznam mi sdělil, že pokud to dělám jako formu protestu, tak že to mám dělat ANONYMNĚ, nebo to nedělat vůbec, protože se o tom stejně nikdo nedoví a akorát si pošpiním záznam (kdybych si chtěl třeba někdy pořídit zbraň prý). V pátek jsem si s ním sjednal schůzku ve výslechové místnosti a tam mu sdělím, že nic anonymně hlásat nebudu, pod své výroky se vždy podepíšu a pokud tedy za něco bojujeme, tak musíme počítat sem tam s nějakou ránou." říká doktor Bicek. Takže policie zcela vážně vyšetřuje vážně nemocného člověka, který si vypěstoval DVĚ rostliny konopí k samoléčbě. Je samozřejmé, že tento počet je malé množství, a že se tedy jedná o přestupek, který je třeba okamžitě odložit, neboť popsané jednání dr. Bicka nejenže nemá žádnou společenskou nebezpečnost, ale také z podstaty není a nemůže být výrobou drog. Pan doktor - jak sám uvádí - nepěstuje drogy, ale rostliny k léčivým účelům.

Jak vidí své výhledy, ptám se ho: "Já se svým stanoviskem samozřejmě půjdu dál, takže předpokládám vývoj ve směru vyšetřování, domovní prohlídka, podmínka nebo pokuta." Případ nadále sledujeme a považujeme ho za zcela zásadní pochybení policie. Protidrogovka zde opravdu není od toho, aby buzerovala nemocné lidi za to, že se léčí.