Šimpanz

Šimpanz Zdroj: profimedia.cz

Šimpanzi mají mít podobná práva jako lidé, požadují aktivisté u soudu

Americká organizace The Nonhuman Rights Project požaduje právní subjektivitu pro šimpanze, který žije ve státě New York v obytném karavanu a přilehlé kleci. Pokud by se to podařilo, bylo by možné lidoopa odebrat muži, který o něho pečuje.

Spor o přiznání právní subjektivity lidoopí Tommho, je už u newyorského soudu. V případě, že aktivisté vyhrají, šimpanz by, mimo jiné, získal právo na tělesnou integritu, což by ho podle ochránců ne-lidských práv pomohlo zachránit, tj. osvobodit z klece, kde stále žije.

„Věříme, že šimpanzi mají sebeuvědomění vlastní osoby a jsou tedy schopni rozhodovat o tom, jaký život chtějí prožít,“ řekl Steven Wise, jeden ze zakladatelů organizace zabývající se ne-lidskými právy. Patrick Lavery, majitel Tommyho však s celým humbukem kolem jeho chovance nesouhlasí. „Má prostornou klec a spoustu hraček, nic zlého se mu neděje,“ přesvědčoval novináře z New York Times, kteří se ho na osud Tommiho ptali. Noviny pak také připomínají, že Lavery musel zachránit šimpanze z rukou předchozích majitelů, s nimiž strávil prvních 30 let života. Původně chtěl prý Tommyho umístit do nějaké rezervace, ale nenašel pro něho místo. A tak se stalo, že zvíře bydlí v karavanu na předměstí New Yorku.

Případ Tommiho není ojedinělý, aktivisté z ne-lidských práv podali další tři podobné žaloby jménem dalších šimpanzů. Věří, že pokud vyhrají soud u těchto lidoopů, pokusí se tímto způsobem zachránit i další zvířata, pro začátek gorily a orangutany, později i velryby, delfíny, slony a další druhy opic.