Sýrie

Sýrie Zdroj: archiv

Uprostřed vražedné syrské války vztyčili obrovskou sochu Ježíše

Uprostřed válečného konfliktu plného sektářského násilí, byla na jedné hoře v Sýrii vztyčena před několika dny obrovská bronzová socha Ježíše Krista. Podle věřících by měla dokumentovat snahu o nastolení příměří v krvavé občanské válce.

Ježíš stojí s roztaženýma rukama na hoře Cherubim a shlíží na cestu, po které chodili v dávných dobách poutníci z Konstantinopole do Jeruzaléma. Samotná socha je vysoká přes 12 metrů a stojí na podstavci vysokém 32 metrů. Je tedy vidět z velké dálky.

To, že socha byla do Sýrie dovezena v pořádku a že následně mohla být vůbec vztyčena, je považováno za malý zázrak. V zemi sice před válkou žilo kolem 10 až 12 procent křesťanů, ale v současnosti část území ovládají islámští fundamentalisté, kteří prosluli ničením kostelů. Křesťané jsou cílem neustálých útoků a není jasné, zda jejich bronzový Kristus přežije. Takže proč vlastně stavět podobnou sochu uprostřed bojů a nebezpečí? „Protože Ježíš by to udělal,” odpovídá jeden syrský křesťan, Samír al-Ghadban. Ten říká, že se u toho podařila neuvěřitelná věc. Hlavní skupiny ozbrojenců – syrské vládní jednotky, rebelové i místní milice z vesnice Sednaja - zastavily na dobu instalace sochy boje. To trvalo tři dny. Zda příměří vydrží i dál, už zprávy z místa nehovoří. Ale je to odvážný pokus, jak ovlivnit či alespoň na chvíli zmírnit tuto krutou válku, která si už vyžádala statisíce obětí.

SýrieSýrie|archiv